Kiralar hangi ilde ne kadar arttı? 2022 konut kiralarında rekor artış!
2022 yılı konut kiraları hangi illerde ne kadar arttı? sorusu sıkça araştırılıyor. 81 ili kapsayan kira araştırması, halkın barınma krizini bir kez daha gözler önüne serdi. Kiraların en çok artış gösterdiği iller, yeni kira oranları ve detaylar haberimizde.
Türkiye'de konut kiralarının asgari ücreti aşması vatandaşlarda barınma sorununu gündeme getirdi. Hızla yükselen kiralar, en çok asgari ücretle geçimini sağlayan halkı etkiledi. 81 ili kapsayan kira araştırmasında Türkiye'de 2022 yılında ortalama bir kiranın 4.582 TL'yi bulduğu öğrenildi. Peki en çok hangi illerde artış yaşandı?
Araştırmaya göre Türkiye'de kira artış oranlarına bakıldığında birinci sırada 9 bin lira ile Muğla ili yer alıyor. İstanbul'da ortalama kira ücretleri ise 6.900 TL. Kiraların hızla artış göstermesi beraberinde konut krizini gündeme getirdi. CHP İstanbul Milletvekili Tekin, Türkiye'de kira artış oranları üzerine bir harita çıkartarak önceki yıla göre konut kiralarının %150 oranında arttığını ifade etti. Kiraların en çok arttığı illerin Muğla, İstanbul, İzmir, Aydın ve Antalya olduğu görüldü.
İnternet üzerinden verilen kiralık ev ilanlarında Türkiye geneli konut kiraları ortalama 4.582TL. İstanbul'da bu oran 6.900TL civarında. 2022 yılının en yüksek kira artışının görüldüğü il 9.00TL ile Muğla oldu. Kiralar Antalya'da ise 8.500 TL'yi aşıyor. Gürsel Tekin, bu araştırmaya göre yıl sonunda kiraların ortalama 10 bin TL olacağını söylüyor: "Fiyatlar böyle artmaya devam ederse büyük şehirlerde yaşayan insanların gelirleri kiraya yetmeyecek."
"Binlerce insan evsiz kalabilir"
İstanbul ve İzmir'de konut kiralarının asgari ücreti aşmasıyla binlerce kişinin evsiz kalabileceğini belirten Gürsel Tekin, "Bu durum böyle devam ederse iki çalışanlı bir aile bir evde oturamaz, insanlar yaşadığı şehirde barınamaz hale gelebilir, evsiz kalabilir." sözlerini kullandı.
Tekin, sonbaharda krizin daha da büyüyeceğini vurguladı: "Gençler yurt bulamıyor, geçen sene barınamıyoruz diye seslerini duyurmaya çalıştılar. Bu yıl okula başlayanlar ise fahiş fiyatlarla karşılaşacak." diye belirtti.
"Artışın 2 nedeni var"
Gürsel Tekin, kira artışının sebeplerini şu şekilde açıklıyor: "AKP negatif reel faiz politikası ile konutları bir sermaya aracı yaptı. Bugün sermaye sahipleri konut toplayarak paralarını güvence altında tutmaya çalışıyor. Yoksul insanlar ciddi bir barınma sorunu yaşarken gayrimenkul mülkiyeti bazı kişilerin elinde yoğunlaşıyor. Akıl ve bilim dışı ekonomi politikalarının bedelini kriz yaşayarak halk ödüyor."
"Yabancılara satış, krizi büyütüyor"
"2. neden ise vatandaşlık almak isteyen yabancılara konut satışı karşılığı vatandaşlık verilmesi. Türkiye vatandaşlığı, satılan mala çevrildi. Orta Doğu'da sabah kalkan vatandaşlık alıyor. Vatandaşlık satma ofisleri kuruldu. Buraya gelen insanları evinden ediyorlar, vatandaş başını sokacak ev bulamıyor. Açık kapı politikası ile ülkeye giren 8 milyon sığınmacı da tabloya eklenince kiralar artmaya devam ediyor."
"Kış gelmeden kriz çözülmeli"
Gürsel Tekin, kira artışlarına müdahele edilmezse kış aylarında ağır bir kriz yaşayanacağını belirtti. Bu duruma karşı tek çözümün AKP'nin mantık dışı ekonomi politikalarına son vermesi gerektiği olduğunu vurguladı. "21.yüzyılda bu ülkede hem gıda hem barınma kriz, yaşatan iktidar olarak tarihe geçtiniz. Bu krizi daha da kötüleştirmeyin." ifadelerini kullandı.