02.07.2024-09:47 (Son Güncelleme:02.07.2024-16:37)

Kira zam sınırı uygulaması sona erdi: Ev sahipleri ve kiracılarda gergin bekleyiş

Kira fiyatlarındaki fahiş artışın önüne geçmek için Haziran 2022’de uygulamaya konan yüzde 25 zam sınırı artık sona erdi. Kiralardaki artışlar artık TÜFE’nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenecek. İşte detaylar…

Ev sahipleri ve kiracıların gergin bekleyişi başladı. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte, zam oranı da netleşecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son açıklanan TÜFE 12 aylık ortalaması yüzde 62.51 olarak kaydedildi. Kiralar ise bu orana göre artış gösterecek.

Açıklanan rakam zam tavanını işaret ediyor

TÜİK'in açıkladığı bu oran, kiralar için tavan artış oranını ifade ediyor. Ev sahipleri, bu tavan oranın altında bir artış belirleyebilir ancak bu oranı aşamaz. Eğer ev sahipleri belirlenen yasal oranı yetersiz buluyorsa hukuki yollara başvurabilirler. Bu durumda, kiracısı 5 yılı doldurmuş olanlar için kira tespit davası, daha yeni kiracılar için ise 'öngörülemeyen bir gerekçe' varsa kira uyarlama davası açılabilir. Ancak her iki dava için de öncelikle arabulucuya başvurulması gerekmektedir.


Enflasyon beklentisi ipuçlarını verdi

Anadolu Ajansı (AA) Finans'ın haziran ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirildi. Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,28 olarak belirlendi. Ankete katılan ekonomistlerin haziran ayı için enflasyon beklentileri en düşük yüzde 1,90, en yüksek yüzde 3,00 arasında değişiklik gösterdi.

Ekonomistlerin ortalama haziran ayı enflasyon beklentisine göre, bir önceki ay yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun yüzde 72,68'e düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi haziran ayında yüzde 42,61 olarak gerçekleşti. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayıs ayında yüzde 3,37 artış göstermişti.

2024 Haziran enflasyon rakamları ne zaman açıklanacak?

TÜİK, enflasyon verilerini her ayın 3'ünde açıklıyor. Haziran ayı enflasyon rakamları da 3 Temmuz Çarşamba günü açıklanacak. Bu verilerle birlikte, kiralar ve diğer maliyetler için yapılacak zam oranları da netleşmiş olacak.

yareneryilmaz@haber365.com.tr