09.07.2024-12:40 (Son Güncelleme:09.07.2024-12:40)

Kira fiyatlarında TÜFE usulüne geçildi: Uzmanlardan ev sahibi ve kiracılara uyarı

Konut sektöründe uygulanan yüzde 25 kira zam sınırı dönemi sona erdi. Artık kira fiyatları TÜFE oranına göre belirleneceğinden uzmanlar ev sahipleri ve kiracılara fiyatlarda orta yolu bulmaları gerektiğini ifade ediyor.

Kira fiyatlarında yüzde 25 sınırı bitti TÜFE oranı dönemi başladı. Türkiye'de konut kira sözleşmelerinde önemli bir değişiklik yaşanıyor. Uzun süredir kira artışları yüzde 25 sınırıyla sınırlıyken, bu sınır artık TÜFE oranını geçemeyecek şekilde revize edildi.

Yeni kira düzenlemelerine gidilmeli

Haber7'de yer alan habere göre; Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konut kiralarının bundan böyle TÜİK'in verilerine dayanarak belirleneceğini vurguladı. Yeni düzenlemeyle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasında olası anlaşmazlıklar için arabuluculuk süreci zorunlu hale gelecek. Altınay, tarafların adil ve uzlaşmacı bir şekilde yeni kira düzenlemelerine gitmeleri gerektiğini belirtti. Özellikle bu değişikliğin konut piyasasına ve kiracıların yaşamına nasıl bir etki yapacağını detaylandırdı.


Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Türkiye'de konut kiralarının artık TÜİK'in hesapladığı verilere göre belirleneceğini açıkladı. Daha önce 2 yıldır uygulanan yüzde 25 kira artış sınırının kaldırılmasıyla birlikte, kiracılar ve ev sahipleri arasında yeni bir düzenleme süreci başlıyor. Altınay, bu değişikliğin kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk sürecini zorunlu hale getireceğini belirtti.

Uzlaşma yoluyla sorunlar çözülebilir

Altınay, kiracıların ve ev sahiplerinin, fiyat endekslerine göre adil ve uzlaşmacı bir şekilde yeni kira düzenlemelerine gitmeleri gerektiğini vurguladı. Özellikle mevcut ekonomik koşullar, tayinlerin etkisi, okulların kapanması ve düğün sezonunun başlaması gibi faktörler nedeniyle kiralık dairelerde talep artışı yaşandığını da ekledi. Altınay, tarafların anlayışla ve ortak çıkarlar doğrultusunda hareket ederek, uzlaşma yoluyla sorunların çözülebileceğini ifade etti.

muratcankilic@haber365.com.tr