Kimlik kartlarında yeni döneme geçiliyor: 200 farklı noktada başladı!
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu e-imza lansmanına katılım sağladı. Ülkemizdeki tüm vatandaşları e- imza yüklemeyi tavsiye eden Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı yeni kimlik kartlarımıza nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlükleri ve kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro müdürlüklerinden yükleme imkanına kavuşmuş oluyoruz." ifadelerini kullandı.
İçişleri Bakanı Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı yeni kimlik kartlarımıza nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlükleri ve kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro müdürlüklerinden yükleme imkanına kavuşmuş oluyoruz. Halihazırda 81 ilde 200 noktada e-İmza yükleme işlemi gerçekleştirilmektedir." şeklinde konuştu.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen e-İmza lansmanına katılım gösteren İçişleri Bakan Süleyman Soylu, içerisinde olduğumuz yüzyılın hem güvenlik tehditleri içerdiğini hem de büyük bir rekabetin içerisinde soktuğunu belirterek, "Artık ihtiyaçlarımız da risklerimiz de daha çeşitli, daha acil ve hatta daha karmaşık. Herhalde bundan 30-40 yıl önce kişisel bilgilerimizin çalınması gibi bir konuyu dert ediyor değildik. İnternet bağlantı hızı diye bir sorunumuz da yoktu, siber suç, sanal dolandırıcılık diye bir suç grubu da elbette ki gündemde değildi." açıklamalarını kullandı.
Gelişen teknolojinin bir taraftan sürekli üretmeye ve gelişmeye zorunda bırakırken diğer yandan büyük kolaylık sağladığını ifade eden Soylu, "Bugün hem kamu hizmetleri sahasında hem güvenlik hizmetleri sahasında biraz gecikme, çağın biraz gerisinde kalma, deyim yerindeyse bir anlık mola ciddi maliyetler oluşturmaktadır. Artık modern devletin şifrelerinden biri 'sıfır mola'dır. İçişleri Bakanlığı olarak tam da bu mottoyu benimsemiş durumdayız." dedi.
81 ilde 200 noktada e-İmza yükleme işlemi gerçekleştirilmektedir
Uluslararası ödüllü KADES yazılımının üretildiğini, yaklaşık 3 milyon 500 bin kadın vatandaşın bu yazılımı kullandığını ve söz konusu uygulamayla birlikte kadın cinayetlerinin dörtte bir oranında düştüğünün altını çizen Soylu, bu sayı sıfıra inene kadar çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı üzerinden e-imza çalışmalarının bitirildiğini aktaran Soylu, "e-İmza sistemini 10 Ocak 2022'den itibaren uygulamaya başladık. Bu sayede elektronik imzalarımızı, yeni kimlik kartlarımıza nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlükleri ve kioskları, bankalar, noterler ve tapu kadastro müdürlüklerinden yükleme imkanına kavuşmuş oluyoruz. Halihazırda 81 ilde 200 noktada e-İmza yükleme işlemi gerçekleştirilmektedir." açıklamalarında bulundu.
Pazartesi gününden itibaren Ziraat Bankası şubelerinde e-imza’nın yüklenebileceğini söyleyen Süleyman Soylu, kullanıcıların yüklemek için kimliklerini yüz yüze tespit etmeleri gerektiğini belirtti.
e-İmza, ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip
Bazı değişikliklerle birlikte kritik tasarruf adımlarının atıldığına vurgu yapan Soylu, açıklamasına şu şekilde devam etti:
"Daha öncesinde e-İmza için gerekli olan çip ve usb dongle gibi malzemeler dövizle ithal ediliyordu. Ancak bu yeni sistemle, yeni nesil kimlik kartlarının içerisindeki çipi kullanacağımız için önemli bir maliyet tasarrufu sağlıyoruz. Yine aynı sebeple kargo ücretinin de önüne geçiyoruz. Şunun altını çizmek isterim. e-İmza, esasında ıslak imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip. Yalnızca gerçek kişiler adına oluşturulur, kurum adına e-İmza oluşturulamaz. Elektronik imza sayesinde, öncelikle veri bütünlüğünü sağlayabiliyoruz. Veride sonradan bir değişiklik yapıldığında da yapılan bu değişikleri tespit edebilmemiz artık daha kolay. Aynı şekilde, işlem sahibinin kimliğinin doğrulanmasını da çok daha kolay sağlayabiliyoruz."
Bu projeden bekledikleri faydanın e-İmza kullanımının yaygınlaşması olduğunu belirten Soylu, "2021 yıl sonu itibarıyla Türkiye’de elektronik imza kullanıcı sayısı yaklaşık 6 milyondur. Bizim bu yeni sistemimizde de 10 Ocak’tan itibaren 2 bin 830 vatandaşımız yükleme yapmıştır. Bir nevi pilot dönem olarak gördüğümüz bu dönemin ardından inşallah bu tanıtım programından sonra bu sayının hızla artmasını bekliyoruz. Bankacılık ve finans uygulamaları, noter iş ve işlemleri, tapu ve kadastro iş ve işlemleri, doküman yönetim sistemleri, sağlık sektörü uygulamaları, mali düzenlemelere ilişkin uygulamalar, gümrük işlemleri uygulamaları, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları, hukuk uygulamaları, sigorta ekspertiz uygulamaları, yabancı işçi çalıştırma izni başvuruları e-İmza kullanım alanlarıdır." dedi.
Yeniliklere devam ediyoruz
Aralıksız bir şekilde çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Soylu, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın talimatlarıyla birlikte Allah nasip ederse dünyanın en güvenlikli, yerli ve milli pasaportu işlemleri üretilmeye başlandı. Yani önümüzdeki 3-4 ay içerisinde başkalarına ihtiyaç duymayacağımız, bizi güvenlik ve çiplerle bir alana sıkıştırmayacak, darphaneyle, Maliye ve Hazine Bakanlığımızla birlikte uzun zamandır üzerinde çalıştığımız bir adımı gerçekleştiriyoruz. Eğer becerebilirsek kimliklerimizde de aynı zamanda pasaportlarda da yani kendi ürettiğimiz yerli milli pasaportlarda da inşallah renkli resim kullanacağız." açıklamalarını kaydetti.
Kimlik kartıyla kredi kartı ödeme dönemi
Kimlik kartlarında üç farklı yeniliğin gelebileceğini önceki dönemlerde aktardıklarını belirten Soylu, "Birincisi, ehliyetlerin kimliklere yüklenmesi, bunu tamamladık. İkincisi e-İmza'nın kimliklere yüklenmesiydi, bunu da tamamladık. Üçüncüsü ise kredi kartlarının üzerinden bir ödeme sistemi kimlik kartlarında geliştirilebilir mi? Bunu yapan dünyada örnek ülkeler var. Bu konuda da ciddi bir altyapı çalışması yapılıyor. Tüm bankalarımızla ve Merkez Bankasıyla ne yapabiliriz diye konuşuyoruz. Epey bir zamana ihtiyacımız var ama çalışmalar devam ediyor." dedi.
Söz konusu lansmana, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yla beraber İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Şefik Aygöl ve Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar da katılım gösterdi.