Trüf mantarı kralların yiyeceği olarak biliniyor, isminin de ele verdiği gibi dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri. İspanya, Fransa, İtalya'da yetişen trüf mantarı Türkiye'nin de bazı bölgelerinde yetişiyor. Kilosu 15 bin TL olan trüf mantarı diğer türlere göre oldukça besleyici. Fakat bu kadar pahalı olmasının tek nedeni bu değil. İşte trüf mantarının dudak uçuklatan fiyatının sebebi. >Gastronomi çevresinde trüf mantarı fazlasıyla kıymetli bir besin. Kralların yiyeceği olarak da bilinen trüf mantarının kilosu ise 15 bin TL. Peki trüf mantarını bu kadar pahalı yapan şey nedir?
Trüf mantarı nedir?
Ülkemizde genel olarak Akdeniz Bölgesi'nde yetişen trüf mantarı dünya üzerinde de İspanya, Fransa ve İtalya'da yetişmektedir.
Bir ceviz büyüklüğünde olan ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Bu yüzden giderek aromasını ve suyunu kaybeden trüf mantarları tazeyken kullanılmalıdır.
Oldukça pahalı olan bu mantarın tadını fiyatına değecek şekilde almak için toplandıktan beş gün içerisinde tüketilmeleri tavsiye edilir. Trüfleri bir kavanozun içinde ve buzdolabında muhafaza etmeli, suyla temas etmemesine de oldukça dikkat edilmelidir. Üzerine değen su trüfün çürümesine neden olabilir.
Trüf mantarının faydaları
Antioksidanlar, kanser ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Protein ve mineral bakımından oldukça zengindir.
Yüksek besin değerine sahiptir.
Araştırmalar, yer mantarının iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olacağını ve dolayısıyla genel sağlığı, bağışıklığı geliştirebileceğini, enfeksiyon, hastalık ve kronik hastalık riskini de oldukça azaltabileceğini gösteriyor.