Alınan kilolar, hem sağlığımızı hem de görüntümüzü olumsuz yönde etkiler. Kilo alımı her zaman yediğimiz besinlerden kaynaklanmaz. Bazen bazı sebepler kilo alımına yol açar. Peki nedir o sebepler?
Tiroidin az çalışması
Fazla kilo alımı genellikle hareketsiz yaşam ve yüksek kalorili beslenme nedeniyle görülse de bunlara ek olarak kilo alımına yol açan sebepler vardır. Bunların başında hipotiroidi gelir yani tiroid bezinin az çalışması gelmektedir.
Menopoz, andropoz gibi hormon yetersizlikleri, insülin fazlalığı ve kortizol fazlalığı da kilo alımına sebep olabilmektedir. Kilo aldıkça bir başka hormon olan insülin giderek artmaktadır. İnsülin direnci adı verilen tablo ortaya çıkmakta ve bunu takiben daha fazla yemek yeme dürtüsü ile kilo alma kısır döngüsü oluşmaktadır.
Kilolu anne ve babaların yemek yeme alışkanlıkları
Kilo alan vakalar incelendiğinde genetik yatkınlığın beklenenden daha az etkili olduğu görülmüştür. Bu problemin genetikmiş gibi görünmesinin nedeni ise aile bireylerinin yeme içme davranışı olarak birbirini etkilemeleridir.
Sindirim sistemindeki bakteri ve virüsler
Sindirim sisteminde, yaşam için gerekli olan ve devamlı vbir değişkenlik gösteren bakteriler ve virüsler bulunmaktadır. Sindirim sistemindeki bu bakteri ve virüsler kilo alma ve vermede etkilidir.
İlaç kullanımı ve kimyasallar
Toplumda çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan antidepresanlar, antibiyotikler uzun süre veya gereksiz kullanıldığında kilo alımına neden olabilmektedir.
Hızlı yeme alışkanlığı
Su içmeme, öğün düzeninin olmaması, televizyon seyrederken bir şeyler yeme isteği ve hızlı yemek yeme gibi alışkanlıklar kilo alma sebeplerindedir. Yemekler yavaş yenmeli ve çok çiğnenmelidir.
Psikolojik nedenler
Stres, depresyon gibi nedenler kişilerin kiminde gereğinden fazla yemek yeme isteği yaratır. Bu da kilo alımına sebep olur.
Uyku düzeni
Gece uyanık kalmak, atıştırmayı ve ek kaloriyi getirmekte bu durumda kilo alımını kolaylaştırmaktadır.
Son Dakika Kadın Haberleri için aşağı kaydırın.