Kıdem ve ihbar tazminatı alma şartları nelerdir? Tazminatımı alamadım nereye başvurmalıyım?
İşveren tarafından belirlenen koşulları sağlayan işçiye çalışmış olduğu süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığına bir tazminat öder. Bu tazminata ise kıdem tazminatı denir. İşçinin sürekli ve düzenli çalışmasının karşılığında aldığı kıdem tazminatı işyerinde geçirmiş olduğu süre ölçü alınarak hesaplanır. Peki, Kıdem ve ihbar tazminatı alma şartları nelerdir? Tazminatımı alamadım nereye başvurmalıyım? İşte, kıdem tazminatı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar.
Bir işyerinde belli bir süre çalıştıktan sonra işçilerin çalıştıkları süre boyunca aldıkları toplu ücrete kıdem tazminatı denir. Kıdem tazminatı alabilmek için işçinin bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Kıdem ve ihbar tazminatının şartları ve nasıl alınacağı özellikle çalışanlar tarafından sıklıkla araştırılıyor. Kıdem tazminatı alabilmek için hangi şartların taşınması gerektiği ve nasıl alınacağına dair detayları haberimizin içeriğinde derledik.
İşçinin yasalar tarafından belirlenen koşulları taşıması halinde işyerinden ayrılırken iş yerinde çalıştığı süre kıdem olarak ölçülür. Bu süre ölçü alınarak hesaplanana ücret ise işten çıkan işçiye tazminat olarak ödenir.
Kıdem ve ihbar tazminatı alma şartları nelerdir?
Kıdem tazminatı alabilmek için bir işçinin aşağıda belirtiğimiz şartları taşıması gerekir;
- 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinden iş yerinde işçi olarak çalışmak
- Çalışılan iş yerinde en az 1 yıl süre çalışmış olmak
- İş yeri ile yapılan iş sözleşmesinin, kanunda yer alan belirli nedenlerden dolayı fesh edilmiş olması
- Kıdem tazminatı ile ilgili zaman aşımını süresi olarak kabul edilen 5 yıl içerisinden kıdem tazminat talebinde bulunulması
İşçinin işverenle yaptığı iş sözleşmesini haklı nedenle ile feshedilmiş olması durumunda iş kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşveren haklı nedenlere dayanarak işçinin sözleşmesini feshetmişse ya da işçinin yaptığı fesih haksız bir fesih durumu içeriyorsa işçi, kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.
Tazminatımı alamadım nereye başvurmalıyım?
Kıdem tazminatı ile ilgili uyuşmazlıklar durumunda işçi yazılı olarak hazırladığı dilekçe ile birlikte işyerinin bulunduğu yerde olan adliyeye başvurmalıdır. Başvurular adliye içinde yer alan arabuluculuk bürosuna yapılır. Şayet arabuluculuk bürosu yoksa başvurular bu işi yapmakla yükümlü ola sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır.