28.01.2019-10:13 (Son Güncelleme:28.01.2019-10:05)

Kıdem Tazminatında Alınan Vergiler Mahkeme Kararına Gerek Duyulmadan Geri Ödenecek

İşçi ve işverenin iş akdini karşılık olarak sonlandırması durumunda ödenen kıdem tazminatından gelir vergisi kesiliyordu. Yapılan yeni düzenleme ile artık mahkemeye gidilmeden bu vergi geri alınabilecek.

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak iş anaşmasını bitirdiği hallerde ödenen ikale sözleşmesinde yeni bir dönem başladı. İkale sözleşmesi çerçevesinde verilen kıdem tazminatı haricindeki tazminatlar için daha önce vergi veriliyordu. Yapılan yasa değişikliğiyle vergi muafiyeti tesis edildi.

Vergi ödemiş olanlar dava açarak mahkeme kararıyla vergi iadesine hak kazanmaya başladı. Dava açanların sayısının yükselmesinin ardından yasada değişikliğine gidildi. Buna göre, ikale sözleşmesi çerçevesinde daha önce ödenmiş vergiler, hak sahiplerine geri verilecek.

Gelir Vergisi Kanunu'na göre, altı ayda bir artırılan kıdem tazminatı tavanını geçmemek üzere ödenen kıdem tazminatları için vergi verilmiyordu. Tavanı aşan tutarlar ise gelir vergisine tabi tutuluyordu.

MAHKEMEYE GEREK KALMADAN VERGİ İADESİ ALINABİLECEK

Meclis'te kabul edilen torba kanun ile kıdem tazminatından gelir vergisi alınan işçiler, mahkemeye gitmeden vergi iadesi alacak. 27 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7103 sayılı torba kanun ile Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik yapıldı. İş anlaşmasını karşılıklı sonlandırma sözleşmesi yada ikale sözleşmesi çerçevesinde ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu yada iş güvencesi tazminatları gibi farklı isimler altında yapılan ödemeler ve yardımlar da kıdem tazminatı gibi değerlendirilmeye başlandı. Bu biçimde yapılan ödemelerin senelik kıdem tazminat tavanını aşmayan tutarı için 27 Mart 2018 tarihinden itibaren vergi alınmıyor.

2019 senesi ilk yarısı için kıdem tazminatı tavanı 6 bin 17 lira seviyesinde bulunuyor. Daha önce, on senelik çalışması olan bir işçi için 60 bin 170 liraya dek olan kıdem tazminatı vergiden muaf oluyordu. Yasa değişikliği sebebiyle, ikale sözleşmesi ve diğer isimler altında yapılan tazminatların da 60 bin 170 lirayı geçmeyen kısmı vergiden muaf tutulacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr