06.07.2023-17:48 (Son Güncelleme:06.07.2023-17:48)

Kıdem tazminatı yeni ücret belli oldu mu? 2023 kıdem tazminatı tavan ücreti kaç TL oldu?

Asgari ücret ve memur maaşına yapılan zammın etkili olduğu kıdem tazminatı tavan ücretinin ne kadar olduğu sorusu milyonlarca çalışan tarafından merak ediliyor. Peki Kıdem tazminatı yeni ücret belli oldu mu? 2023 kıdem tazminatı tavan ücreti kaç TL oldu? Detaylar haberimizde...

Memur ve memur emeklisinin maaşına yapılacak zam oranının kesinlik kazanmasının ardından kıdem tazminatı hakkında araştırmalar hızlandı. Maaş zammıyla beraber kıdem tazminatı tavan ücreti miktarının da artacak olması çalışanları sevindirirken kıdem tazminatı tavan ücretin ne kadar olduğu sorusu internet üzerinden araştırılıyor. Peki Kıdem tazminatı yeni ücret belli oldu mu? 2023 kıdem tazminatı tavan ücreti kaç TL oldu?

2023 kıdem tazminatı tavan ücreti kaç TL oldu?

Memura yapılan 17,55'lik zam oranı baz alındığında yapılan hesaplamalar neticesinde kıdem tazminatı yeni tavan ücreti 23 bin 489,81 TL olarak hesaplanması bekleniyor. İlerleyen günlerde açıklanacak olan genelge ile Temmuz-Aralık dönemi yeni kıdem tazminatı tavan ücreti netleşmiş olacak.


Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İşçinin hak ettiği kıdem tazminatı, çalıştığı her 1 yıl için 30 günlük brüt ücreti kadardır. Dolayısıyla, 1 yıllık kıdemi olan işçi 1 aylık brüt ücreti tutarında kıdem tazminatına hak kazanır. 1 yılın altındaki süreler için orantılı olarak hesaplama yapılır. İşçinin brüt ücreti hesaplanırken sürekli olarak yapılan yardım ve primler de dahil edilir. Bu sebeple, kasa tazminatı, yemek yardımı, çocuk zammı gibi ödemeler de işçinin brüt ücretine dahil edilir ve bu ücret üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır.

Diğer yandan, işçiler kıdem tazminatlarını o işverenin işyerinde geçirdikleri süre üzerinden alırlar. Örneğin, 5 yıl bir işyerinde çalıştıktan sonra istifa edip işyerinden ayrılan ve kıdem tazminatı alamayan bir işçi, yeni bir işe girip 3 yıl çalıştıktan sonra askere gideceği için istifa ederse, yalnızca 3 yıllık süre üzerinden kıdem tazminatı alabilir. 8 yıl üzerinden kıdem tazminatı alması söz konusu olamaz.

Kıdem tazminatı gelir vergisine tabi değildir. Kıdem tazminatından yalnızca damga vergisi kesintisi yapılır. Bunun dışında herhangi bir kesinti yapılamaz. Buna karşın, işçinin borçları için kıdem tazminatının tamamı dahi haczedilebilir.

muratcankilic@haber365.com.tr