Keyifle tüketseniz de dikkat edin: Bu besinler depresyona sokuyor
Anlık mutluluklar için tüketilen bazı yiyecekler, kanser, kolesterol, obezite, kalp hastalıkları gibi fiziksel hastalıkların yanı sıra depresyon gibi psikolojik sorunlara da neden olabiliyor. Uzmanlar depresyona sokan yiyeceklerin listesini açıkladı. İşte detaylar...
Hayatın vazgeçilmez bir parçası olan beslenme, günlük hayattaki hemen hemen her şeyimizi etkiliyor. Gün içinde tüketilen gıdalar, hayat kalitemizi, psikolojimizi, kilo dengemizi daha nicesini etkilerken, bazı besinler ise sağlığımız için önemli bir tehdit oluşturuyor. Her ne kadar sağlıklı beslenmek sağlıklı yaşamın ilk ve en önemli anahtarı olsa da sağlıklı sandığımız bazı besinler de depresyona girmenize olabilir.
Depresyon nedir?
Depresyon, sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon aynı zamanda majör depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak da adlandırılır.
Depresyon sadece bir keyifsizlik veya anlık bir zayıflık değildir. Depresyon aynı zamanda bir anda çözülebilecek kadar basit bir sorun değildir. Depresyon tedavi edilebilir ve tedavi gerektiren tıbbi bir durumdur. Bu tedavi süreci bazı vakalarda uzun sürebilir.
Depresyon neden olur?
Depresyona girmeye neden olan birçok etken bulunuyor. Yaşanan problemler, zararlı alışkanlıklar, mevsim geçişleri, hormonal değişimler, hastalıklar, bazı ilaçlar gibi etkenler depresyona zemin oluşturabiliyor. Ancak bu etkenlerin dışında kalan ve depresyona neden olduğu bilinmeyen kızartılmış yiyecekler de depresyonu etkileyebiliyor.
Bu besinler depresyonu tetikliyor
Çin’deki bilim insanları tarafından 140 bin 728 kişiyi kapsayan araştırma 11 yıl boyunca devam etti. Araştırma bpyunca kızartılmış yiyeceklerin ruh sağlığına etkisi incelendi. Patates kızartmasını sık tüketenlerde tüketmeyenler oranla yüzde 12 daha fazla kaygı, yüzde 7 de daha fazla depresyon ortaya çıktığı görüldü.
Gebelerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor
TRT Habere'e gebelerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Gebelerin özellikle çok dikkatli olması gerekiyor. Çocukların çok dikkatli olması gerekiyor. Pişirme tekniğimize lütfen çok dikkat edin. Yiyecekleri kızartarak yapmayın. Buharda haşlama, fırınlama tarzındaki yiyecekleri daha çok tercih edin" dedi.
Kaya, kızartmadan vazgeçemeyenlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğini söyledi:
"Patatesleri doğradıktan sonra bir saat kadar suda bekletmek, üzerlerine limon sıkmak yine nişastasını birazcık daha azalmasını sağlar ve tek kullanımlık yağda hafifçe kızartmanız daha doğru olur" diye konuştu.
Şeker de depresyona sebep oluyor
Gerek meyvelerin içerisinde yer alan fruktoz, gerek hazır gıdalarda bulunan yapay şekerler ruh sağlığını direkt olarak etkiliyor. Psikolojinin yanı sıra beden sağlığına da olumsuz etki yapan şeker, kana çok hızlı bir şekilde karışıyor. Bu nedenle bedenin yorgun düşmesine yol açıyor. Kendini sürekli yorgun hisseden bir bedenin ruhsal olarak da sağlıklı kalması mümkün değil. Hazır gıdalardan uzak durmak, tatlı ve şekerli besinleri tercih etmemek bu durumdan kurtulmanıza neden olabilir. Şeker almak için en sağlıklı yöntem, meyveler. Fakat meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamak gerekiyor.
Omega 3’ü ihmal etmeyin
Besinlerin içerisinde yer alan yağlar, en doğal ve sağlıklı yağlar olarak kabul ediliyor. Bunlardan biri de Omega 3. Vücut ve ruh sağlığı için çok gerekli olan yağlardan olan Omega 3, balıkta son derece zengin. Fakat bu yağı dışarıdan hazır olarak almak da bir o kadar sakıncalı. Margarin, fast food, işlenmiş gıdalar, hazır tatlılar içerisinde bulunan yağlar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bunun sonucunda halsizlik, yorgunluk, aşırı yeme, obezite, yağlanma gibi sorunlar meydana geliyor. Bu durum da psikolojinizin bozulmasına yol açıyor. Hazır yağlı besinlerden uzak durarak ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz.