Türk mutfağında yemeklerin içerisinde de sıklıkla kullanılan kestane hem tatlılara hem de tuzlulara lezzet katar. Faydaları ile şifa deposu olan kestane hem Türkiye’de hem de dünyada pek çok tarif ile alternatif tıp alanında da kullanılmaktadır.
Kestane kayıngiller türünden bir ağaçtır. Uzun ve heybetli olan bu ağaçların meyveleri dikenli bir kapsülün içinden çıkar. Kabuk kırıldığında içinden çıkan kestane çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Kestanenin kabuğu veya yaprakları da kaynatılarak tüketilebilir.
ALZHEİMER HASTALIĞINI ÖNLÜYOR!
- Kestanenin lif oranı yüksektir bundan sebep tok tutar ve
kan şekerini yükseltmez.
KESTANE ŞEKERİ TARİFİ
Kestane şekeri için:
Kestane Şekerinin Hazırlanışı: Öncelikle kestaneleri kalın kabuklarından ayıklayın. Su dolu bir tencerede, 10 dakika süresinde kaynatın. Kaynatmanın ardından üzerindeki tüylü kabuğu soyulabilir kıvama gelmiş olacaktır. İstenilen kıvama gelince kabukları soyabilirsiniz. Yapışmaz bir tencereye 4 çay bardağı şekeri alarak karamelize edin ardından birkaç damla limon suyunu damlatın. 5 çay bardağı sıcak suyu dikkatlice dökün. Şeker toparlanıp sertleşecektir bu sizi korkutmasın her şey yolunda sertleşen şeker bir süre sonra eriyecektir. Eriyen şeker parçalarının ardından şerbete kestaneleri parçalamadan dikkatlice ekleyin. Ocağın altını kısık bir derecede ayarlayın ve kestaneleri şerbeti çekip yumuşayana kadar yavaş yavaş kaynatın. Kestaneleri şerbeti ile bir kavanoza alarak iyice soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın. 1 veya 2 saat sonra servis edebilirsiniz.
KESTANE ŞEKERİ BOZULUR MU?
Kestane şekeri oda ısısında yaklaşık olarak 2 hafta kadar dayanmaktadır.
Buzdolabındaysa kestane şekerinin ömrü yaklaşık olarak 1 aydır.
KESTANE ŞEKERİ KAÇ KALORİ?
1 porsiyon kestane şekeri yaklaşık olarak 947 kaloridir.