23.05.2022-11:45 (Son Güncelleme:23.05.2022-11:45)

Kene ısırması ilk yardım ve tedavisi nedir? Kene ısırdığında neler yapılmalı?

Yaz aylarında ortaya çıkan kene ısırması konusunda gereken tedaviler internet üzerinden yoğun bir şekilde araştırılıyor. Peki Kene ısırması ilk yardım ve tedavisi nedir? Kene ısırığında neler yapılmalı? Kene ısırması konusunda yapılması gerekenler haberimizde...

Yaz mevsiminin sıcak günlerine giriş yapılmasıyla beraber özellikle kırsal kesimlerde sıkça rastlanan kene ısırması vakaları bir çok insanın endişelenmesine sebep oluyor. Özellikle dün Malatya’da 18 yaşındaki bir çocuğun kene ısırması sonucunda yaşamını yitirmesi kene ısırması tedavisi konusunda yapılan araştırmaların sıklaşmasına sebep oldu. Peki Kene ısırması ilk yardım ve tedavisi nedir? Kene ısırığında neler yapılmalı?

Kene ısırması ilk yardım ve tedavisi nedir?

Keneler vücudun sıcak, nemli bölgelerini tercih eder. Bir kene vücuda bulaştığında, koltuk altlarına, kasıklara veya saçlı ya da yoğun kıllı bölgelere göç ederler. Beslenmek için uygun bir nokta bulduklarında cildi ısırırlar ve kan emmeye başlarlar. Kan emerek beslenen diğer haşere türlerinin aksine keneler konaklarını ısırdıktan sonra vücuda bağlı kalırlar. Isırılan diğer haşerelerin aksine, keneler genellikle sizi ısırdıktan sonra vücudunuza bağlı kalır. Kenelerin kan emme sırasında tükürük bezlerinden salgılanan zehirli maddeler ağır sinir sistemi bozukluklarına yol açabilmektedir. Bu zehirli maddeler sinir uyarılarının çevresel sinirler ve omurilik üzerinden beyne iletilmesini engeller. Kene özellikle kıllı bölgelerde günlerce saklı kalabildiğinden, belirtilerin nedeninin uzun süre anlaşılmadığı vakalar mevcuttur. Ancak ciltte bir kene bulunması yaygındır çünkü keneler bir defa ısırdıktan sonra tamamen dolana kadar nadiren yerlerinden kımıldarlar. İnsan vücudundan on gün süreyle kan emebilen keneler bu süre sonunda kendilerini tamamen doldurmalarıyla birlikte konaklarını bırakarak ayrılabilirler.

Kene ısırması ilk bakışta kolay anlaşılan bir durumdur. 10 gün boyunca ciltte bağlı kalan bir böcek büyük ihtimalle bir kenedir ve tedavisinin de buna uygun olarak yapılması gerekir.


Kene ısırması belirtileri ise şu şekildedir:

Isırık alanında kırmızı bir nokta veya döküntü,

 Ateş,

 Baş ağrısı,

 Boyun sertliği,

 Bütün vücutta döküntü,

 Halsizlik

 Kas veya eklem ağrıları,

 Mide bulantısı,

 Şişmiş lenf düğümleri,

 Titreme ve havale nöbetleri kene ısırması belirtileri arasındadır.

Kene ısırığında neler yapılmalı?

Kene ısırması tedavisi için yapılacak ilk yardım keneyi bir cımbız veya bir temizleme seti yardımıyla kaldırmaktır. Keneyi kaldırırken cildin yüzeyine mümkün olduğu kadar yakın tutmak önemlidir. Derinin içinden dışarı ve yukarı doğru sabit bir baskı uygulayarak çıkarmak gereklidir. Keneyi bükmemeye veya kırmamaya özen gösterilmelidir. Özellikle ısırık bölgesinde kene başının veya ağız parçalarından birisinin kalıp kalmadığını kontrol edilmelidir. Geride kalan parçalar kaldırılmalıdır. Isırık bölgesi su ve sabun ile temizlenmelidir. Son olarak kene çıkarıldıktan sonra öldüğünden emin olmak için antiseptik alkole daldırılmalı ve kapalı bir kaba yerleştirilmelidir.

Kene ısırmasına karşı alınabilecek en etkili yöntem kenelerin yaygın olduğu açık arazilerde, ormanlarda ya da besi hayvanlarının bulunduğu alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon kullanılmasıdır. Ayrıca bu bölgelerde yolun merkezinden yürümek kenelerle temas etme olasılığını da düşürmektedir. Kırsal bölgelerde yaşayan insanların evlerine gittiğinde her gün vücutlarının belirli yerlerini düzenli olarak kontrol etmesi gerekmektedir.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr