Kendinize İyi Bakmadığınıza Dair İşaretler
Birçok kişi sağlığının kıymetini bilmeden rastgele bir hayat tarzı sürüyor. Ancak bu durum özellikle ilerleyen yaşlarda ciddi hastalıklara neden oluyor. Yıllar içerisinde birtakım belirtiler aslında kendimize iyi bakmadığımızı gösteriyor. Peki, kendimize iyi bakmadığımızı gösteren belirtiler nelerdir?
Günlük hayatınızda yaşadığınız en ufak sağlık sorunu aslında kendinize iyi bakmadığınızın bir işaretidir. Örneğin bacağınıza giren bir kramp, cildinizin çeşitli yerlerinde çıkan sivilceler, saçlarınızın dökülmesi veya kendinizi halsiz ve yorgun hissetmeniz... Tüm bunlar ve daha fazlası kendinize iyi bakmadığınıza işaret ediyor. Sizin için kendinize iyi bakmadığınıza işaret eden durumları bir araya getirdik. İşte detaylar...
KAFA DAĞINIKLIĞI, UNUTKANLIK
Unutkanlık, odaklanmada sorun yaşama, algıda güçlük çekme gibi durumlar sadece yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkmaz. Erken yaşlarda bu durumla karşılaşıyorsanız bunun nedeni hormanel dengesizlikler veya vitamin yetersizlikleri olabilir. Özellikle kadınların tiroid hormonlarının mutlaka kontrol ettirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda hem erkek hem de kadınlar için, bağırsaktaki bakteri popülasyonları da dağınık düşüncelere neden olabilir. Bağırsak mikrobiyatamız beynimize bağlı olduğu için, bu yönden güçlü probiyotik bir beslenme programı oluşturarak, zihnimize netlik ve verimlilik kazandırabiliriz.
CİNSEL İSTEKSİZLİK
Yoğun iş temposu, duygusal boşluklar vb durumlar anne-baba olmak isteyen çiftlerin cinsel yaşamını etkileyebilir. Cinsel isteksizliğin süreklilik kazanması sağlıklı bir durum değildir. Bu konuda doktorunuza danışarak gerekli testlerin yapılmasını isteyebilirsiniz.
SÜREKLİ UYKU HALİNDE OLMAK
Sağlıklı bir hayat sürmek için sağlıklı beslenme ve hareketlilik kadar önemli bir diğer unsur da düzenli bir gece uykusudur. Uykuya dalmakta güçlük çekiyorsanız veya gün içerisinde sürekli uykunuz varsa doktora danışarak gerekli testlerin yapılması gerekir. Yalnızlık hissi uyku düzeninin bozulmasında önemli bir yere sahiptir.
BACAKLARDA KAS SEĞİRMELERİ
Günümüzde en yaygın görülen sağlık risklerinde biri de hareketsiz yaşam tarzıdır. Buna bağlı olarak gelişen a kas seğirmeleri veya krampları görmezden gelmeye alışmış durumdayız. Kaslardaki seğirme ve krampların sık yaşanması, düşük magnezyum seviyesine işaret ediyor olabilir. Bu durum zamanla ciddi hastalıklarında görülmesine yol açabilir. Bunu engellemek için badem, kabak çekirdeği ve muz gibi magnezyum yönünden zengin olan besinler tüketebilirsiniz.
EL VE AYAKTA KARINCALANMA
El ve ayaklarınız sürekli olarak karıncalanıyorsa, B12 vitamin eksikliği yaşıyor olabilirsiniz. B12 eksikliği tedavi edilmediği zaman kansızlığa ve ciddi nörolojik hastalıklara neden olabilir. Bu duruma engel olmak için mutlaka doktorunuzun verdiği beslenme programına uymanız gerekir.
CİLT KURULUĞU VE SİVİLCELER
Özellikle kış aylarında cilt kuruluğu normal olarak görülse de, kaşıntı, pul pul dökülme yağ değeri düşük olan besinlerden beslendiğinize işaret ederek yağ asidi eksikliğiniz olduğunu gösterir. Bunun olmasını engellemek için cildinize uygun nemlendiriciyi kullanmanızın yanı sıra beslenme programınıza avokado, ceviz, zeytin ve zeytinyağı katmanızda fayda var. Öte yandan cildinizde çok fazla sivilce çıkıyorsa bu da çok fazla şekerli ve nişastalı besinler tükettiğinizi ve böylelikle yüksek kan şekeri seviyelerine neden olarak iltihaplanmayı teşvik ettiğine işaret ediyor olabilir.