Kemiklere Zararlı Olan 4 Alışkanlık
Kemik sağlığı için tüketilmesi gereken besinler nelerdir?
Kemik sağlığı için tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Kemik sağlığı için nelere dikkat etmek gerekir? Gibi sorular sıkça soruluyor. Peki, her gün yaptığımız birtakım zararlı alışkanlıkların, kemiklerin aşınarak tükenmesine neden olduğunu biliyor muydunuz? Beslenme alışkanlıkları da kemik sağlığını korumak için oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde tüketilen besinler ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. İbrahim Rızvanoğlu kemikleri aşındıran zararlı alışkanlıklardan bahsetti. İşte detaylar…
Süt ve süt ürünleri dışında somon, ton balığı, sardalya gibi balık çeşitleri aynı zamanda karaciğer içinde oldukça faydalı olan enginar ve bunun dışında sebzelerden ıspanak, kırmızıbiber, brokoli, domates, muz, portakal gibi besinlerden belirli ölçüde tüketmek kemik sağlığı için oldukça önem taşıyor.
Kemik gelişimi için gerekli besin kaynaklarından özellikle kefir, yoğurt, peynir ve süt vücut içerisinde 35 yaşına kadar stok oluşturabiliyor. Bu yaşa kadar alınan bu tarz besinler ileriki yaşlarda oluşabilecek kemik erimesinin önüne geçebilecekken bu yaştan sonra alınan kalsiyum depoları, stoklarımızı artırmaz, sadece mevcut depoyu muhafaza etmeyi sağlar.
Kahve, birçok kişi için vazgeçilmez bir içecektir fakat günde 2 fincandan fazla kahve tüketmek idrardaki kalsiyum salınımının artmasına neden olur. Bu da yavaşça kemiklerin demineralize (mineral kaybı) olmasına neden olur. Bu nedenle kemik sağlığı için günde 2 fincandan fazla kahve tüketmemek gerekiyor.