Tadı ve kokusuyla kendinden bahsettiren kekik, bağışıklık sistemi için tüketilebileceği gibi, mikrop öldürücü özelliği olduğundan hijyen için de kullanılabilir açıklaması yapıldı.
Türkiye’de kekik üretiminin çok yapıldığı Denizli’de kekik üreticileri salgın döneminde yoğun olarak çalışmaya başladı. Sağlığa yararlarıyla anılan kekik suyu, vücut direncini artırdığı gibi Kovid-19 için dezenfektan olarak kullanılmaya başlandı. Uzmanlar, salgına karşı dezenfektan olarak kekik suyu kullanmanın virüs direncini kırdığını açıkladı.
Denizli Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Tıbbi Bitkiler Eğitmeni Hilal Çubukçu, birçok yararı olan kekik suyunun el ve yüzey dezenfektanı olarak kullanılmasının mümkün olduğunu belirtirken, kekiğin Kovid-19 direncini kırdığını da ekledi. 40 civarında türü olan kekiğin, 14’ü endemik olarak yetişiyor diyen Çubukçu, bu bitkilerin oldukça güçlü ve dirençli olduğunu belirterek, ‘Dirençli bitkilerdir. Bazı türleri toprak erozyonunda kullanılmakta. Bu kadar dirençli bitki insan sağlığı içinde aynı etkiyi gösteriyor. Kış aylarında öksürük, astım bronşit gibi, hastalıkları giderir nefes açar. Rahatlatır insanı. Ayrıyeten hazmı kolaylaştırır sindirim sisteminde uyarıcı etkileri vardır. Eklem bacaklıların üstündeki kitini zırhı delerek bunları öldüren tek ilaç etkisindedir. Kekiğin insan içinde diş eti hastalıklarında diş çekilmesinde ciddi yararı vardır. Gargara şeklinde yaparak günde iki kere sabah akşam, giderebiliriz.’ cümlelerini kullandı. Ayrıca bilindiği üzere kekik, ağız kokusunu yok eder ve böylece hiç kimyasal madde kullanmadan ağız gargarası olarak kullanılabilir.
Kekik suyu üreticisi olan Kazım Akşam ise, kekik suyunun vücut direncini artırdığını söyleyerek, ‘Vücuttaki romatizmal hastalıkların iyileşmesini sağlıyor. Günümüzde koronavirüs ile ilgili çok ciddi bir problemimiz var. Kekik suyu korona virüsün vücutta yayılmaması için çok güçlü. Şu anda bazı üniversitelerde konuyla ilgili çalışmalar yapıldığını biliyoruz’ ifadelerini kullandı.