19.05.2018-20:18 (Son Güncelleme:19.05.2018-20:06)

KDV İadesi Nasıl Hesaplanır?

KDV iadesi hesaplama tablosu? Yüklenilen kdv hesaplama programı? KDV iadesi nasıl olur? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için derledik.

KDV İadesi İşlemleri Nasıl Olur

İşlemin içine giren KDV. Teslim işlemlerinde malın imalatı, iktisabı, muhafazası ve teslimi. Hizmet işlemlerinde ise ifa edilen hizmetin ortaya çıkarılması ile direkt yada dolaylı biçimde alakası olan harcamalar sebeiyle yüklenilen KDV’den meydana gelir.

KDV’nin, iade hakkı direkt işlemlerin yapıldığı dönemde meydana gelmiş olması şart değildir. İade hakkı direkt işlemin olduğu dönemden önce yukarıda söylenen alımlar-giderler sebebiyle ödenen/borçlanılan KDV de bu tutara dâhildir.

İade hakkı meydana getirem işlemler için yüklenilen KDV, öncelikle indirim meselesi yapılır. İndirimle olmayan bir miktarın kalması durumunda. Kalan tutar iade hakkı yapan işlemin olduğu dönemde iade edilecek KDV olarak dikkate alınabilir.

Bir vergilendirme sezonunda iade konusu yapılabilir. KDV (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait ücretin (% 18)’i (genel KDV oranı) olarak tespit edilen miktardan fazla olmaz. Fakat, direkt yüklenimler sebebiyle bu tutardan fazla iade isteğinde bulunulması durumunda, aşan bölümün iadesi münhasıran vergi inceleme raporu neticesine göre yerine getirilir.

İadesi istenen yüklenilen KDV tutarı iade istenen dönemde toplam indirilecek ve devreden KDV tutarları içerisinden alınır ve sonraki aya devreden KDV tutarının içerisinde olmaz. Mükellefin iade ile alakalı düzeltme fişi hazırlanana dek tercih değişikliğiyle söz konusu KDV’yi indirim yoluyla telafi etme isteğinde bulunması olasıdır. Bu hususta iade isteği mükellefin yazılı dilekçesi üzerine iptal edilir ve bu dönem beyannamesinde yüklenilen KDV yeniden indirilecek KDV hesabına dahil edilir.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr