15.10.2024-14:09 (Son Güncelleme:15.10.2024-14:09)

Kazakistan Ekonomisi Ham Madde Dışı Sektörlerle Büyüyor

Kazakistan'da 2024'ün ilk dokuz ayında ekonomik büyüme ham madde dışı sektörler sayesinde gerçekleşti.

Kazakistan Ekonomisinin Gelişimi

Kazakistan'da ekonomik büyümenin, ham madde dışı sektörlerdeki gelişmelerle sağlandığını belirten Nurlan Baybazarov, bu yıl ekonomide önemli bir ivme yaşandığını ifade etti.

Büyüme Oranları ve Sektörler

Baybazarov, ülkenin 2024 yılı ocak-eylül dönemindeki gelişme dinamiklerini değerlendirerek, 2023 yılının ilk dokuz ayında toplamda yüzde 4 büyüme kaydedildiğini açıkladı. Reel sektördeki büyümenin yüzde 5, hizmet sektöründe ise yüzde 3,8 oranında arttığını belirtti. Bu büyümenin en büyük payının tarım ve inşaat sektörlerinden geldiğini vurguladı.

İmalat ve Ulaşımda Büyüme

Ulaştırma hizmetlerinde yüzde 8, telekomünikasyon sektöründe yüzde 6,4, ticarette ise yüzde 6,3 oranında büyüme sağlandığını ifade eden Baybazarov, imalat sanayisinde de yüzde 4,8 büyüme kaydedildiğini aktardı. Gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 65'inin ticaret, imalat, inşaat ve tarım sektörlerindeki büyümeyle oluştuğunu belirtti.

Yatırım Alanları

Baybazarov, en fazla yatırımın yine ham madde dışı sektörlere yapıldığını, bu sektörler arasında telekomünikasyon, eğitim, ulaştırma, imalat ve sağlık alanlarının bulunduğunu ekledi.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr