04.07.2020-16:57 (Son Güncelleme:04.07.2020-16:53)

Kayseri Günübirlik Gidilecek Yerler

Kayseri, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. Ankara’dan ve Konya’dan sonra gelerek, bölgenin etkin şehrini oluşturmaktadır

Kayseri; Sivas’la, Yozgat’la, Niğde’yle, Adana’yla, Nevşehir’le, Kahramanmaraş’la da komşudur.
"Güzel atlar ülkesi" denilen, aslen Nevşehir’e bağlı olan Kapadokya’nın bir bölümü de buraya bağlı bulunmaktadır.

Kayseri Neresidir?

Kayseri, bir vakitler İpek Yolu’nun da geçtiği bir bölge sayılan, Tuz Gölü’nden Fırat’a değin uzanan bir tarihin beşiği konumundadır. Kayseri, ismini Roma imparatorlarına verilen ‘‘kayser’’ sözcüğünden almaktadır. Burada güçlü bir Hitit etkisi görüldüğü gibi, Bizans, Osmanlı etkisi de görülür.

Hititler Kültepe şehrini burada kurmuşlardır. Anadolu’nun en eski höyüklerinden biri buradadır; ticaret burada yapılmıştır.

Kayseri’de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Kayseri, geçmişinden getirdiği etkiyle, her türlü tarihsel alt yapıyı ve kültürel derinliği barındıran çok katmanlı bir şehirdir.
Hititler’in buradaki etkisi bile başlı başına bir değerdir. O minvalde, Kayseri günü birlik gidilecek yerler ekseninde aşağıdaki mekânları gezmeniz adına sizlere ipucu sunabilir:

*Kayseri Kalesi
M.Ö 3. yüzyıla değin giden bir geçmişi bulunan bu kale, Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular tarafından da senelerce kullanılmış olup, birçok kalenin aksine tepeye değil, düzlüğe kurulmuştur.

*Bürüngüz Camii
Eski bir yapı olan Bürüngüz Camii, 1977 yılında mimar Refik Bürüngüz tarafından yenilenmiştir. İki minareli cami Osmanlı’ya dair tarihsel izler sunmakta olup, 2017’de tekrar onarılmıştır.

*Kurşunlu Camii
Bu caminin Mimar Sinan tarafında inşa edildiği iddia edilse de, bununla ilgili net bir kanıt bulunamamıştır. Süslemeleriyle göz dolduran camii, Kapalı Çarşı’nın yakınında yer almaktadır. Bu yüzden, burası gezilebildiğinde, Kapalı Çarşı’yı da görme imkânı da elde edilebilmektedir.

*Alaca Kümbet
1280 tarihinde yaptırıldığı belirtilen kümbetin sadece dışı görülebilmektedir. Tepesinde piramit şeklinde bir külah yer alırken, burası gezildiğinde yakınındaki Hunat Medresesi’ne de uğranabilmektedir.

*Hunat Medresesi
Hunat Medresesi, Hunat Hatun Külliyesi adıyla da geçen mekân, I. Alaeddin Keykubat’ın eşi, bir Rum kralının kızı olan Mahperi Hatun tarafında yaptırılmıştır.
Selçuklu mimarisinin en yetkin örneklerinden biri olarak, Kayseri günü birlik gidilecek yerler içinde tercih edilmesi gereken mekânlardan biri olma özelliğini de edinmektedir.
*Kayseri Cumhuriyet Meydanı
Bu meydan, bütün kültürleri bağrında büyütmüş Kayseri’nin kalbi sayılmaktadır. Ortasında bulunan saatle, merkezine dikilen yüce Atatürk heykeliyle ve çevresindeki tarihsel yapılarıyla şehir binlerce yıllık hikâyesini bizlere göstermektedir.

Kayseri Gezilecek Bir Yer Olarak Niye Önemlidir?

Kayseri günü birlik gidilecek yerler minvalinde, Kapadokya da başlı başına bir değerdir. Roma’nın bir eyaleti şekline yazılan tarihi, Hıristiyanlar için bir sığınağı, bir kaçışı, yeni bir özgürlüğü sembolize etmektedir. Geçmişteki bu insanlar inançlarından ötürü, orada gizlenme olanağı bulmuşlardır.

Erciyes Dağı’nın püskürttüğü lavların da bir kısmıyla oluşan tarihi Peri Bacaları ve onların ev şeklinde tasarlanan iç oyukları görülmeye değerdir. Burada ayrıca dev ve rengarenk, alacalı balonlarla gökyüzü turları da yapılabilmektedir. Kayseri’den Kapadokya’ya ortalama 1 saatte gidilmektedir. Kapadokya aslen Nevşehir’e bağlı olsa da, bir bölümü Kayseri’ye de uzanmaktadır.
Kayseri günü birlik gidilecek yerler bağlamında, bir şifahane şeklinde yapılan Gevher Nesibe Hatun Medresesi ve Zeynel Abidin Türbesi de gezilebilir. Bu yapılar da sizi büyüleyeceklerdir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr