Kavas nedir, ne demek? Kavaslar ne iş yapar, devlet sırrında bulunmak zorundalar mı? TBMM'de gizli oturumda bulunan kavasların görevleri
TBMM’de bugün düzenlenen Rusya ve Ukrayna savaşı için kapalı toplantıda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu‘nun yaptığı bilgilendirmeler devlet sırrı olarak kabul edildi. Oturumda sağır ve dilsiz kavaslar görev aldı. Bunun üzerine Kavas’ın ne demek olduğu merak edildi. Kavasın kelime anlamını merak eden vatandaşlar ise araştırmaya başladı. Peki, kavas nedir, ne demek? Kavaslar ne iş yapar? Devlet sırrında bulunmak bulunmak zorundalar mı? İşte detaylar...
Kavas kelimesi gündemde araştırılan konular arasında yerini aldı. TBMM‘de yapılan gizli Rusya ve Ukrayna savaşı oturumunda sağır ve dilsiz kavasların görev aldığının duyurulmasından sonra birçok kişi kavasların ne iş yaptığını merak etmeye başladı. Peki Kavas nedir, ne anlama gelmektedir? Kavaslar ne iş yapar? İşte merak edilenler…
Kavas nedir, ne demek?
Kavas, Türkçe’ye Arapça’dan geçen bir kelimedir ve bir mesleği işaret etmektedir.
Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde Kavas;
-Elçilik veya konsoloslukları görev yapan hizmetli,
-Elçilik konsolosluklarda koruma görevlisi,
-Banka, patrikhane, otel vb. yerlerde hizmetli veya koruma görevlisi olarak yer alan kişilere denilmektedir.
TBMM’de gizli Ukrayna oturumu
TBMM’nde gizli Rusya ve Ukrayna savaşı oturumunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, meclis Genel Kurulu’nu Rusya-Ukrayna arasındaki kriz hakkında bilgilendirme yapacak.
Meclis Başkanvekili Celal Adan başkanlığında toplanan Genel Kurul, birleşimin başlangıcında yürütmenin, Ukrayna’da yaşanan son gelişmelere dair gündem söz talebi olduğunu aktardı.
Konuşma süreleri
Konuşma için talep olursa bu isteği yerine getireceğini belirten Adan, siyasi partilere söz hakkı vereceğini söyledi. Adan, yürütme için 20, Mecliste grubu bulunan siyasi parti temsilcileri için 10 ve grubu bulunmayan bir Milletvekili için 5 dakika konuşma süresi tanıyacağını belirtti.
Devlet sırrı olarak kabul edilecek
Toplantıda konuşulacak olan tüm bilgiler devlet sırrı olarak kabul edilecek ve gizli oturumda tutanakları stenograflar tutacak. Kapalı oturumun tutanağı daha sonra bir zarfa konularak görevli katip üyeler tarafından mumla mühürlenecek ve Meclis arşivine kaldırılacak.
Sağır ve dilsiz kavaslar görev yapacak
Görüşmede Milletvekillerine yardımcı olmak için sağır ve dilsiz kavaslar görev alacak.
Milletvekillerine açıklama yasağı
Oturumda yer alan Milletvekillerinin konuyla ilgili açıklamalarda bulunması yasak olacak.