Katarakt Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur? Katarakt'ta Ameliyat Şart mı?
Halk arasında göz perdesi olarak bilinen katarakt, yaşlanmanın doğal bir süreci olarak mı ortaya çıkar? Katarakt neden olur? Kataraktı oluşturan nedenler nelerdir? Bu hastalık hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Çocuklarda metabolik hastalıklar, anne karnında geçirilen hastalıklar, akraba evliliği, gebelikte ilaç kullanımı katarakt oluşumuna sebep olmaktadır. Gençlerde ise diyabet, uzun süreli kortizonlu ilaç kullanımı, romatizmal hastalıklar, uyuşturucular ve göz yaralanmaları katarakta yol açmaktadır.
BİRÇOK BELİRTİSİ BULUNMAKTADIR
Renklerde soluklaşma ve sararma, araba farlarından şiddeti artan bir şekilde rahatsızlık duyma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda küçük şeyleri görememe, ileri evrelerde buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşcasına hissetme, gözlük camının sık değiştirme, ışığa karşı hassasiyet, göz kamaşması gibi belirtileri bulunmaktadır.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kataraktın tek tedavisi ameliyat uygulayarak saydamlığını yitirmiş lensin alınması ve yerine saydam bir göz merceği yerleştirilmesidir. Katarakt ilaç veya gözlük ile tedavi edilemez. Kullanılan en yaygın yöntem lazer cerrahisidir. Bu operasyonla sertleşmiş katarak kırılıp, temizlenerek yerine göz içi mercek yerleştirilmektedir. Operasyon 2 mm’den küçük bir kesiden yapıllır. Narkozsuz, dikişsiz bir ameliyattır. Hasta ameliyat sırasında ağrı hissetmez ve aynı gün evine döner.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.