02.06.2021-14:47 (Son Güncelleme:12.01.2022-14:58)

Kast Sistemi Nedir?

Birçok insan Kast Sistemi kavramını duymuştur. Peki, kast sistemi sınıfları nelerdir? Parya ne demek?

Kast Sistemi bir ayrım sistemidir. Hindistan'da uzun zamandır hüküm süren Kast Sistemi insanların sosyal hayatlarındaki pek çok şeyi kısıtlar. Oldukça çirkin bir sistemdir. Genellikle okullarda öğrencilere öğretilmektedir. Ancak halk arasında da ara ara bu sistem hakkında konuşulmaktadır. Hindistan'da insanların hayatlarının her alanında bu düzenin etkileriyle karşılaşılmaktadır.

KAST SİSTEMİ NEDİR?

Kast Sistemi Kısaca Tanımı şu şekildedir; Endogami (akraba evliliği) esasına göre karakterize edilmiş olan sosyal tabakalaşmanın bir formuna verilmiş olan tanımdır. Kast terimi, Portekizce'den kullanılarak geçmiştir ve saf soy anlamlarına gelmektedir. Bu kavram sınıf ayrılıklarına dayanmaktadır.

Kast Sistemini özü itibari ile Varna ve Jati olarak ikiye ayırabilmek son derece mümkündür. Varna, kastın en üst dört tabakasını ifade etmektedir (Brahman, Kşatriya, Vayşiya ve Südralar). Varna tabiri ise insanların toplumun hangi tabakasında olduğunu ifade ederken; Jati ise insanların nasıl bir hayat tarzı yaşamaya mecbur olduğunu, hangi meslek ile iştigal olacağını ve nasıl bir hukuk ile birlikte toplumsal düzene tabi olacaklarının sınırlarını çizen ikinci bir etmendir.

Kast içerisinde 'yükseklik ve asalet' yönünden 'kademeli' bir zincir söz konusudur. Şaşırtıcı olan bir durum da bu sistem içerisinde yer alan 'zenginliğe' dayalı bir ayrım olmamaktadır. Yani bir insan doğuşundan ölümüne kadar geçen süre içerisinde aynı kast içerisinde yer almak ile mükelleftir, zorundadır. Kast Sistemi'ni ayakta tutan en önemli etmen ise 'Varna' öğretisidir. Bu söz konusu öğreti tüm insanların doğuştan şu dört kasta ayrıldığını ifade etmektedir.

Brahmanlar

Kastriyalar

Vaisyalar

Sudralar


KAST SİSTEMİ SINIFLARI NELERDİR?

Kast Sistemi içerisinde 4 sınıf yer almaktadır. Bu sınıflar; Brahmanlar, Ksatriyalar, Vaisyalar ve Sudralardır. Bu sınıfların özellikleri ise şu şekildedir:

Brahmanlar: Toplum içerisinden en üst sınıf olan ve 20 yıl eğitim gören Brahmanlar, kendi kutsal kitapları olan Veda'ları (Hintlilerin Tanrılarına karşı söylemiş oldukları dua ve yakarışlardan oluşan kutsal şiirleri) incelemek, yorumlamak ve kendilerinin olan dinlerinin eğitim ve öğretim işleri ile uğraşmakla görevli kişilerdir. Brahman ve Kshatriya sınıflarında bulunan gençlere dinin esasları öğretilir. 30 - 35 yıl sonra öğretmenliği bırakır ve bunun sonrasında da inzivaya çekilirler. Bu inziva ile birlikte de kendilerini felsefi ve dini düşüncelere tamamen verirler. Brahman'ların toplum içerisinde başlıca görevleri ise kurban ayinlerini idare etmek, kutsal metinlerin korunmasını sağlamak bunlarla birlikte de dini ayinleri icrâ etmek olarak bilir. (Din adamlarıdır)

Ksatriyalar: Ksatriya sınıfı, toplum ve devlet yönetimi içerisinde önemli asker ve yöneticilerden oluşur. Brahman dinine göre Ksatriya sınıfı, Kast Sistemi içerisinde bulunan Brahman sınıfının himayesi olmadan refah ve mutluluğu bulamamaktadır. Brahmanlar da aynı şekilde Ksatriyalar olmadan yükselemezler. Bütün büyük subay, komutan ve yöneticiler bu Ksatriya sınıfının içinden çıkmaktadır.

Vaisyalar: Vaishya ziraat ve ticaret ile uğraşan sınıfın Kast Sistemi içerisindeki adıdır. Bütün üretim ve mübadele işleri bu sınıfın yönetimi altındadır. Ekonomik hayatı yöneten sınıf Vaisya sınıfıdır. Bu sınıfın temel vazifesi, ziraat ile birlikte ticaret ile uğraşmak, hayvan yetiştirmek, sadaka vermek, tanrılara kurban sunmak ve kutsal kitapları okumaktır. Genel olarak orta hal durumunda olan tüccarlar, orta büyüklükte bulunan toprak sahibi olanlar da bu sınıfta yer alırlar.

Sudralar: Sudralar toplum içerisinde en ağır olan işleri görmekle yükümlü olmakla birlikte kast sisteminin de en altında bulunan kişilerdir. Sudralar, bütün yaşamı süresince kendisinden yukarıda yer alan üç kast mensupları için çalışmak zorundadır. Bu sınıf haklardan yoksun, durumları esirden çok az farka sahip olan mazlum bir sınıftır ve genellikle de 'köle' olarak ifade edilmektedir. Bu kasta karşı din adına yüksek kastlar tarafından yapılan zulüm ve baskının her türlüsü meşru kabul edilir. Genel olarak da köylüler ve lağım gibi pis işler ile uğraşanlar bu sınıftan kişilerdir.

PARYA NE DEMEK?

Bunlarla birlikte kast dışı kabul edilen Paryalar da vardır. İnsanların en aşağı tabakası olarak kabul edilen Paryalar, Hint Kast Sistemi üzerinde "Dokunulmazlar" olarak da dile getirilir. Hukuk sistemi tarafından hiç tanınmayan bir mensuptur. Bu sınıftaki kişiler şu şekilde yaşamalılardır;

- Köy ve kasaba dışında hayatlarına devam etmeliler.

- Eşek ve köpek harici herhangi bir hayvana sahip olmamalılar.

- Sade ve sadece ölülerden kalan elbiseleri giymeliler.

- Kırık kaplar dışında kap kullanmamalılar.

- Gece vakitleri şehir ve köylerde dolaşmamalılar.

- Gündüz şehre geldiklerinde ise Parya olduklarını ifade eden bir simge ile dolaşmalılar.

- Kas Sistemi içindeki herhangi birisine dokunmamalılar.

KUZEY KORE'DE KAST SİSTEMİ

Kuzey Kore'de 'Songbun' ismi verilen bir kast sistemi var. Bu sistem içerisinde halk, Kim hanedanlığına olan bağlılıklarına göre 3 ana gruba ayrılmaktadır.

Kuzey Kore halkı devlet tarafından Songbun isimli sistemle 3 ana sınıfa ve 51 kategoriye ayrılır ve herbir vatandaşla ilgili gizli bir dosya tutulmaktadır. Songbun derecesi, her Kuzey Koreli'nin yapmış olduğu gibi iş ve yaşam standartlarından evliliği, eğitimi ve devletten almakta olduğu hizmete kadar tüm hayatını biçimlendirir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr