Kasık ağrısı neden olur, nasıl geçer, hangi hastalıkların belirtisi? Kasık ağrısının altında o hastalık yatıyor
Kasık ağrısı sık görülen bir sağlık sorunudur. Kasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Kadın ve erkeklerin sıklıkla karşılaştığı kasık ağrısı, ciddiye alınması şart sağlık sorunlarındandır. Kasık ağrısı günlük yaşamda insanlar tarafından çok fazla hissedilmez ve bu yüzden tedavi açısından gerek duyulmaz. Fakat bu durum sonucunda ertelenen kasık ağrısı zamanla büyük bir probleme de dönüşebilir.
Kasık ağrısı kadınlarda üreme sistemlerindeki yumurtlama durumuyla ilgilidir. Yumurtalıkta yaşanılan bir kist ya da vajinal enfeksiyon veya idrar yolu ile birlikte gelen bu ağrı ortaya çıkmaktadır. Erkeklerde böbrek taşı düşürme, testislerde bulunan hastalıklar ya da kas gerilmesi gibi çeşitli sağlık problemleri kas ağrısı olarak ortaya çıkabilmektedir.
Kasık ağrısı neden olur?
Kasık ağrısı genellikle fiziksel bir aktivite ya da spor yaralanmaları sonucu meydana gelir. Bu bölgedeki kasların gerilmesi ya da zorlanması kasık ağrılarının başlıca nedenini oluşturur. Kasık ağrısının birçok farklı nedeni olabilir ve bu nedenler kadın ve erkekte farklılıklar gösterir. Örneğin kadınlarda regl dönemindeki yumurtlama kasık ağrısına yol açabilir ve doğal olarak erkekler için böyle bir ağrı nedeni söz konusu olamaz.
Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmektedir. Cinsiyete ve yaşa göre nedenler değişebilmektedir. Spiral kullanımı, kasıkta bulunan fıtık, dış gebelik, bel fıtığı, stres, stres altında yine depresyon ve psikolojik hastalıklar, yumurtalıkta bulunan kistlerin patlaması veya burkulması, ağrıdan kısa bir zaman önce yapılan doğum veya sezeryan gibi nedenlerle kasık ağrısı ortaya çıkabilmektedir.
Kasık ağrısı yapılan gebelik testi, yapılan dışkı testi ve yine yapılan kemik yoğunluğu testi gibi çeşitli testlerle tanısı konulabilir. Yine bir doktor tarafından ağrının hasta tarafından anlatımı da dinlenir. Kasık ağrısına tedavi uygulanmadan önce ağrının olduğu yerde çeşitli testler fiziki olarak da yapılabilmektedir. Kasık ağrıları kadınların, adet dönemlerinde şiddetini arttıran bilmektedir.
Kasık ağrısına yol açan faktörler
- Kadın üreme organlarını (rahim, yumurtalık, tüp) ilgilendiren enfeksiyonlar, iltihaplar ve apseler.
- Pelvik enflamatuar hastalık (PID), salpenjit, endometrit, tubaovarian apse
- Yumurtalık kistlerinin burkulması, patlaması
- 5-6 cm ve daha büyük ve özellikle rahmin dış duvarında olan miyomlar
- Endometriozis
- Adenomyozis
- İdrar yolu enfeksiyonları, sistit, interstisyel sistit, kronik üretrit
- Anormal mesane fonksiyonu
- İdrar yollarında taş ve kum olması
- Apandisit
- Fıtık
- Dış gebelik
- Düşük veya düşük tehdidine bağlı kanamalar
- İrritabl bağırsak sendromu
- Normal doğum ve sezaryen ameliyatından sonra erken dönemler
- Dismenore (adet ağrısı, adet sancısı)
- Servikal stenoz: Geçirilmiş ameliyat veya diğer müdahalelere bağlı rahim ağzının daralması
- Endometrial polipler
- İleri derecede organ sarkmaları
- Spiral kullanımı
- Kabızlık
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, crohn hastalığı)
- Bel fıtığı ve bu bölgedeki sinirlere bağlı bazı patolojiler
- Psikolojik rahatsızlıklar, depresyon
Kasık ağrısı nasıl tedavi edilir?
Enfeksiyon hastalıklarından dolayı oluşan ağrılarda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Regl ağrısı ve yumurtalama ağrısı ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Ağrı kanser kaynaklıysa kemoterapi uygulanabilir. Ağrıyı gidermek için buzluktan çıkaracağınız buz küplerini temiz bir beze sarıp ağrı olan bölgeye tutabilir, ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrısı nasıl geçer, kişide bulunan kasık ağrısı yaşa ve cinsiyete göre belirli testler sonucunda tanı konulması ile başlanır. Kasık ağrısında ilaç tedavisi de yapılabilmektedir.
- Çeşitli ağrı kesiciler ile ağrı azaltılır ya da tamamen kesilmesi ortadan kaldırılır.
- Kasıkta oluşan kaslardaki sertleşmeler var ise kremler kullanılır, kaslar gevşetilir.
- Kadınların regl dönemi ya da yumurtlama günlerinde hormonal olarak gerçekleşen ağrılar için farklı bir tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Ancak vajina, rahim tüpleri enfeksiyonu gibi çeşitli yerlerdeki ağrılara göre o bölgeler tespit edilerek yapılacak tedavi de ona göre olmaktadır.
- Bazı kasık ağrılarında cerrahi müdahalelerde gerekli görülmektedir.
- Kişinin şiddetli ve ilerlemiş ağrısında oldukça nadir olarak görülen rahim ve yumurtalıkların alınması tercih edilir.
- Eklem ve kaslarda gerçekleşen ağrılarda daha çok ve ilaç tedavisinden önce fizik tedavi yapılır.