20.06.2021-14:00 (Son Güncelleme:04.07.2021-14:53)

Karpuz Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yaz aylarında severek tüketilen karpuzun en önemli kuralı iyisi mi kötüsü mü diye seçmektir. Peki karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? Karpuz nasıl seçilir? Karpuzun iyisi kötüsü nasıl anlaşılır?

Yaz aylarında severek tüketilen karpuzun en önemli kuralı iyisi mi kötüsü mü diye seçmektir. Peki karpuz seçerken nelere dikkat edilmeli? Karpuz nasıl seçilir? Karpuzun iyisi kötüsü nasıl anlaşılır? Karpuz seçmenin püf noktaları haberimizde…

Haber365 Editörü Hacer Tonay tarafından hazırlanan habere göre karpuz seçerken dikkat edilmesi gereken tüm detayları sizler için hazırladık...

Yaz mevsimi geldi herkesin en çok sevdiği meyve olan karpuz reyonda yerlerini aldı bile. Küçük büyük herkesin severek tükettiği karpuz en çok tercih edilen meyvelerin başında geliyor. Sağlık açısından da oldukça faydaları olan karpuz yaz sıcaklarında serinletmek için de birebir. Ancak çok severek tüketilen karpuzu alırken dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Serinletmesinin yanında lezzetiyle de en çok sevdiğimiz meyve olan karpuzun artık o eski lezzetini bulmakta çok zorlanılmakta.

Karpuz yerken sağlıklı bir şekilde olması için karpuzun içeriğinin nasıl olduğunun anlaşılması gerekir. Karpuz seçerken nelere dikkat edilmesi gerekir. Karpuz çok sağlıklı bir meyvedir ancak günümüzün en büyük sorunlarından biri hormonlu yiyeceklerin piyasaya sürülmesi. Kullanılan hormonlar meyvelerin zamanından önce büyümesini sağladığı için karpuzun esas özelliği olan suyun oluşmasını engeller ve karpuz içi çekilmiş ve susuz bir şekilde büyür. Bu durum da hem karpuzun lezzetsiz olmasına hem de sağlıksız olmasına neden oluyor.

KARPUZ BÖYLE GÖRÜNÜYORSA SAKIN YEMEYİN

Karpuzun sağlıklı ve lezzetli olarak tüketilmesi için en önemli püf nokta seçerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunmaktadır. Bu noktalardan birisi de karpuzun içerisindeki çatlaklardır. Karpuzun içerisinde oluşan çatlaklar çok büyük bir tehlikenin belirtisi olabilir. Karpuzdaki bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşur. Forchlorfenuron, ABD gibi bazı ülkelerde kullanımı resmi dairelerce onaylanmış, birkaç hormon maddesinden birisi. Ancak bu kimyasal sanıldığı kadar masum değil!


Yapılan araştırmalar sonucu bu kimyasalın vücuda girdiğinde kanseri tetikleyebileceği sonucuna varılmıştır. Ancak ABD Gıda Dairesi bunun aksini iddia ederek, yapılan çalışmalarda insanlar ve hayvanlar üzerinde herhangi bir yan etki görülmediğini belirtiyor.

Resmi makamların güvenli raporlarına rağmen sivil kuruluşların iddiaları devam ediyor. İddialara göre, forchlorfenuron isimli büyüme hormonu kanseri tetiklemesinin yanı sıra bir nörotoksin olarak da tehlike arz ediyor.

Bu maddeler ise beyin sağlığı açısından son derece zararlı. Tehlike uyarılarını ciddiye alanların yapabilecekleri tek şey bu kimyasalın kullanıldığı ürünleri ayırt edebilmek. Çünkü resmi raporlara göre sağlıklı olan forchlorfenuron hormonunun kısa vadede yasaklanması mümkün görülmüyor.

Hormon karşıtı olan aktivistler ve sağlıkçılar tarafından ortaya konulan bu yöntemlere göre en önemli belirti meyvenin yapısında meydana gelen çatlaklardır.

Meyvede görülen bu çatlakların görülme nedeni ise hızlandırılmış büyümeyi gerçekleştiren forchlorfenuron hormonunun kısa sürede meyvenin büyümesini sağlamasıdır. Forchlorfenuron kullanılan meyveler doğalları gibi, hatta bazen doğallarından daha fazla canlı ve olgun görünebilir. Bu görüntü albesini yüksek ürünlere sebebiyet verse de, iş tat konusuna gelince durum değişiyor.


Canlı ve olgun görünen karpuz, ısırdığınızda yavan bir tat veriyorsa, maalesef forchlorfenuron veya benzeri bir hormona maruz kalmış olabilir. Çünkü zamanından önce olgunlaşan meyve, kendi aromasını geliştiremeden hasat ediliyor.

Kullanılan hormon karpuzu zamanından önce olgunlaştırdığı için bu durum meyvedeki su oranını da etkiliyor. Meyve, olması gerektiği zamandan önce olgunlaştığı için bünyesinde yeteri kadar sıvı barındıramıyor.

Forchlorfenuron hormonu meyveyi o kadar çabuk olgunlaştırıyor ki, karpuzun sevdiğimiz kırmızı rengi tam olarak oluşamıyor. Canlı ve parlak görünen kabuğun altından çıkan bu beyaza çalan kırmızı maalesef büyüme hormonunun belirtilerinden.

Hormonun sonucu olarak vaktinden önce olgunlaşan karpuzun çekirdekleri alışık olduğumuz siyah renkten çok uzak. Hormonlu karpuzlarda, siyah ve kalın çekirdekler yerine beyaz ve ince çekirdekler görülüyor.

Ancak bu beyaz çekirdek tüyosu sadece normal karpuz için geçerli. Bunu beyaz çekirdekli karpuz cinsiyle karıştırmayın.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr