Karın Şişkinliği ve Gaz Sıkışmasına Etkili Çözüm
Maalesef şişkinlik birçok kişinin ortak sorunu ve çok etkili tedavi yöntemleri henüz belirlenmiş değil. Yine de rahatlamamızı sağlayabilecek birçok çözüm yolu bulunmaktadır. Peki vücuttaki şişkinlik ve gaz sıkışması probleminden nasıl kurtulabiliriz? İşte haberin detayları...
Hepimizin vücudunda gaz, kaçınılmaz olarak var ve genelde herhangi bir sorun yaratmaz. Zorluk gaz miktarının artmasında ve artan gazın tahliye edilememesi durumumda ortaya çıkmaktadır. Gastroentereloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Pata gazdan şikayetçi olanlara önerilerde bulundu.
FAZLA ŞİŞKİNLİK KALP ÇARPINTISI NEDENİ
Gün içerisinde sistemde yaklaşık 3-4 litre gaz oluşuyorsa, bu gazın yaklaşık yarısı yuttuğumuz havadır. Kalan kısmın yaklaşık yarısı sindirim sırasında ortaya çıkan gaz, diğer yarısı ise bağırsak bakterilerinin ürettiği gazdır. Gazın artması ilk olarak mide ve bağırsaklarda şişkinliğe yol açar.
Şişkinlik karın ağrısına, kapladığı hacimle nefes darlığına çok daha ilerlerse kalp de çarpıntılara yol açabilir. Vücudumuz tüm aksaklıklarda kendisini korumak için programlanmıştır. Fazla gazı atmak için sık yellenme, sık geğirme kaçınılmazdır, ilerisinde vücut için yararlıdır, sorunun büyümesini önler.
BASİT ÖNLEMLERLE GAZ ŞİKAYETLERİ AZALTILABİLİR
Şişkinlik oluşmaması için öncelikle yuttuğumuz havayı azaltmalıyız. Yemekleri yavaş yemek oldukça önemli, hızlı yemek yediğimizde çok hava yutulması meydana gelir. Önemli bir nokta da yemek yerken konuşmamaktır. Yemek yerken zaten hava alınır ve üstüne birde konuşulunca daha fazla hava yutma olayı gerçekleşir. Besinlerin çiğnenmesi sindirimin ilk basamağı olarak etkilidir. Fakat her çiğneme ile hava yutulduğu unutulmamalı, aşırıya kaçılmamalı, yeterince çiğnedikten sonra gıda yutulmalıdır.
STRESTEN UZAK DURUN
Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri de strestir. Biliyoruz ki yoğun stres midede gastrit veya ülser, spazm, bağırsaklarda da aşırı kasılmalara sebep olabilir. Yine kronik geğirmenin altından da yoğun stres çıkabilir. Bütün bunlara rağmen iyileşme sağlanamayan hastalarda bazen psikolojik olarak rahatlatıcı bir tedavi ya da psikiyatri muayenesi olabilir.
NEDEN GAZ OLUŞUR?
Midede şişkinlik oluşmasının birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları sadece havayı içeri çekmek ile alakalıyken bazıları da tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklıdır. Gaz oluşumunu sebep olan bazı etkenler ise aşağıdaki gibidir:
- Gün içerisinde yutulan hava
- Yiyecek ve içecekler
- Mide fıtığı
- Mide hastalıkları (Ülser, gastrit, fonksiyonel dispepsi)
- Safra Kesesi Hastalıkları (Taş…)
- Bağırsak hastalıkları (İrritabl Bağırsak, Çölyak Hastalığı, Bakteri Flora bozulması)
- Yanlış alışkanlıklar (gaz çıkarılamaması, gegirilememe gibi)
GAZDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Mide şişkinliğine neden olan ve gün içerisinde oldukça rahatsız hissettiren bu durumdan korunmak için yapılması gereken bazı işlevler vardır. Bunlara uyulduğu taktirde gaz probleminden korunabilirsiniz. Bu korunma yollarından ilki ise yutulan havanın azaltılmasıdır. Ardından gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Eğer varsa gaz problemine neden olan hastalığının teşhis edilmesi ve tedavisini yapılması gerekir.