Kapora yani kaparo nedir, ne demektir? Kapora ne zaman verilir, geri alınır mı? Kapora hangi durumlarda yanar?
Kapora ne anlama gelmektedir? Kapora ne kadar neden verilmelidir? Kapora geri alınır mı? Kapora istenir mi bu yasal mıdır? Kapora nasıl durumlarda alınabilir? Soruların cevabı haberimizde..
Kapora ne anlama gelmektedir? Kapora ne kadar neden verilmelidir? Kapora geri alınır mı? Kapora istenir mi bu yasal mıdır? Kapora nasıl durumlarda alınabilir? Soruların cevabı haberimizde..
Kapora ne anlama gelmektedir?
Kapora çoğu insan tarafından bilenen bir sözleşmedir. Genel olarak sözlü veya yazılı olarak yapılmaktadır. Yapılacak olan alışveriş sırasında ürünün daha sonra satın alınabilmesi ve ayırtmak için verilen paranın bir kısmıdır. Kapora verme, ürünü ayırtmakla aynı durumdur. Ürüne kapora vermek o ürünü satıştan kaldırmak demektir. Ürün için kapora verildikten sonra ürünün alınması için belirlenen gün beklenir.
Kapora sözleşmesi için yazılı olan sözleşme kişiler için daha faydalıdır. Sözlü sözleşmede hukuki bir anlam ifade etmez. Oluşabilecek olumsuz durumlar için örneğin cayma bedeli sözleşmede yer alırsa cayma bedeli hakkına hukuki olarak sahipsinizdir. Kapora sözleşmesinde neler olmalıdır?
Kapora verdiğiniz tarih, satışın yapılacağı tarih, alıcı-satıcı ve olabilirse birde şahit olsun, TC kimlik nolar isimler soyisimler, imzalar olmalı. Verilen kapora tutarı olmalıdır. Geriye kalan ödemenin ne zaman yapılacağı detaylı olarak yapılmalı. Tarafların TC kimlik nolarının olduğu fotokopiler
Kapora ne kadar olabilir?
Kapora için net bir miktar yoktur. Fakat ürünün veya hizmet bedelinin yüzde onu kadar ki kısmı verilir. Burada önemli olan iki tarafın beklentisidir.
Kapora iadesi nasıl olur?
Kapora iadesi için ancak satıcının ürünü satmaktan veya hizmeti vermekten vazgeçtiği zaman verilir. Yapılan yazılı sözleşmede eklenen şartlar içinde alıcı ile anlaşılırsa kapora iadesi söz konusu olabilir. Satıcının ürünü satmaktan vazgeçmesi ile alıcının ürünü alamaması üzerine kapora iadesi yapılmaktadır. Alıcı üründen vazgeçerse sözleşmede ayrıca bir madde yer almıyorsa kaporayı geri alamaz.
Kapora almak yasal mıdır?
Kapora alınması uzun yılları sürdürülen bir yöntemdir.