Kansızlık nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl önlenir? Demir yönünden zengin olan besinler anemiye geçit vermiyor
Anemi, demir, folik asit ve b12 vitamin eksikliği ile ortaya çıkan önemli bit sağlık sorunudur. Uygulanan yanlış diyetleri yetersiz ve yanlış beslenme anemiye halk arasında bilinen ismiyle kansızlığa yol açmaktadır. Kansızlığa ilaç olan besinleri tüketerek sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. İşte o besinler...
Kansızlık veya diğer ismiyle anemi, çok sayıda insanın maruz kaldığı bir durumdur. Tedavi edilmediği zaman büyük problemlere yol açabilen ve demir, folik asit, b12 vitamin eksikliği ile ortaya çıkan kansızlık, bazı besin ve gıdalar ile desteklenirse tedavi edilebilir. Peki, kansızlığa ne iyi gelir? Kanı yükseltmek için ne yapılmalı? Demir açısından zengin besinler nelerdir?
Kansızlık neden olur?
- Kansızlık demir eksikliği, b12 ve b19 gibi vitamin eksikliklerine bağlı gelişebileceği gibi kanser, böbrek hastalığı, crohn gibi iltihabı hastalıklardan dolayı da meydana gelebilir.
- Uygulanan yanlış diyetler, et tüketmemek, hazır gıdalarla beslenmek demir eksikliği anemisine yol açmaktadır.
- Çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin tüketiminin fazla olması, etin kavrularak veya fırında fazla pişirilmesi, sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin sık tüketilmesi de kansızlığa neden olmaktadır.
Kansızlığa iyi gelen bitki çayları hangileridir?
Bazı besinlerin yanı sıra kansızlığa bitki çayları da fayda sağlamaktadır. Rooibos çayını hazırlamak için bir tatlı kaşığı rooibos çayına 250 ml, kaynamış su eklenir ve demlemeye bırakılır. Çayın tadından hoşlanmazsanız içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Pek çok faydası ile bilinen ısırgan otu çayı kansızlığa iyi gelen bitki çayları arasında yer alır. Isırgan otu çayını hazırlamak için; 4 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağını 250 ml. suyun içine atın ve 1 dakikaya yakın kaynamaya bırakın. Demlenen çayı süzün ve günde 2 defa içmeye özen gösterin. Melisa çayı yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra kaynatılıp tüketildiğinde kansızlık sorununa yardım sağlayabilir. 1 çay kaşığı kurutulmuş melisa yapraklarını bir bardak sıcak suya ekleyin ve 10 dakika demlemeye bırakın. Günde 2 defa ister sıcak ister soğuk tüketebilirsiniz. Limon otu çayı için 30 gr. kurutulmuş limon otuna 1 litre. su ilave edin ve 20 dakika demlemeye bırakın. Aynı şekilde günde 2 kere içilmesi tavsiye edilir. Tatlandırmak için bal ilavesi yapabilirsiniz.
Kansızlığı önleyen besinler
C vitamini demir emilimini arttırmaya yardımcı olur. Demir desteği alındığında 1 bardak taze portakal suyu içmek emilimi arttırmak için faydalı olabilir. Demir kaynaklı besinlere ek olarak öğünlerin yanı sıra bol yeşillik tüketmeli ve kalsiyumdan zengin besinler ara öğünlerde tercih edilmelidir. Kansızlığa iyi gelen besinleri şu şekilde sıralayabiliriz; kırmızı et, hindi, tavuk, somon, ton balığı, soya fasulyesi, tofu, kuru bakliyatlar, ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar, börülce, bezelye, fasulye ve yeşilbiber, yumurta, pekmez, tahin, kuru meyveler, taze meyveler (portakal, kavun, çilek, dut, muz gibi), yeşil yapraklı sebzeler.