08.06.2020-17:38 (Son Güncelleme:08.06.2020-17:36)

Kanser Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kanser teşhisi nasıl koyulur? Hücrelerin çok hızlı bir biçimde çoğalmasıyla kendisini gösteren kanser, çok yaygın bir hastalık haline gelmiştir. Hem yaş hem de cinsiyet bakımından bir ayrım yapmaz. Bunun teşhisi doktor tarafından koyulu. Bunun nispeten uzun bir süreç olduğunu ifade etmek gerekiyor.

Kanser en basit tabirle, kötü huylu olan ur demektir. Son yıllarda görülme hızında açık bir yükselme dikkat çeker. Tedavisi var olan bir hastalıktır. Elbette bunun için hızlı bir biçimde teşhisin koyulması şarttır.

Kanser Tanısında Hangi Yaklaşımlar Söz Konusudur?

Kanser teşhisi koyabilmek için birden çok yaklaşımın tümü ya da bir kısmı tercih edilir. Bunlar şöyledir;

  • İlk olarak fiziki muayene yapılır.
  • Bunun ardından laboratuar testleri istenebilir.
  • Farklı görüntüleme testleri de söz konusudur.
  • Biyopsi ise son aşamadır. Bunların tümünü tek tek açıklayalım.

Fiziki Muayene İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Kanser teşhisi nasıl koyulur: Fiziki muayene ilk aşama olarak dikkat çeker. Ancak hiçbir şekilde kesin bir sonuç vermez. Özellikle yumru şeklindeki tümörlerin olup olmadığını anlamak için doktor elle vücudun belli yerlerin kontrol eder. Bunun yanı sıra ciltte renk değişikliği var mı, organ büyüyor mu gibi farklı birçok soruya yanıt aranır.

Laboratuar Testleri İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Kanser teşhisi koymak için bir diğer aşama ise laboratuar testlerinin istenmesidir. Gerek idrar gerekse kan testleri istenebilir. Bazı kanser hastalıklarında bu testlerin çok büyük bir fikir verdiği bilinir. Bunun en iyi örneği ise lösemidir. Çünkü mevcut hastalıkta özellikle akyuvar sayısında çok ciddi ve dikkat çekici değişiklikler söz konusudur. İşte bundan dolayı bu testlerin büyük bir önemi vardır.

Görüntüleme Testleri İle Kanser Teşhisi Koyulur mu?

Görüntüleme testleri büyük bir öneme sahiptir. Bunların içinde ultrason olarak bilinen ve ses dalgaları üstünden görüntüleme yapan bir metot vardır. Radyasyon içermez. Bunun yanı sıra MR ve tomografi çok üst düze sistemler de dikkat çeker. Özellikle bazı hastalıklarda bunlarla teşhis koyulabilse de son aşama olan biyopsi beklenmelidir.

Biyopsi Nedir?

Kanser teşhisi nasıl koyulur: En son aşama her daim biyopsi almaktır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz yöntemlerle birçok bilginin sahibi olmak mümkündür. Ancak bunlar her daim bize kesin bir sonuç vermez. Örneğin kötü ya da iyi huylu bir görünüme sahip olan bir kitle tam tersi çıkabilir. Burada son sözü biyopsi söyler. Çok kısa bir süreç değildir. İlk olarak cerrahi müdahale ile yabancı kitleden bir parça alınır. Daha sonra işlem yapacak olan laboratuara yollanır. Burada mikroskop altında incelenir. Normal olarak bilinen hücrenin görünümü genellikle tek düzedir. Yani düzenlidir. Boyutları çok benzerdir. Kanserli olan hücrelerde ise bunun tam tersi bir durum vardır. Yani düzenli değildir. Boyutları da farklılık gösterir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr