Kan şekerini dengelemek için ne yapmalı? Kan şekerini düşürerek şeker hastalığını önleyen 8 besin
Şeker tüketimi sadece şeker hastalarının dikkat etmesi gereken bir durum gibi algılanıyor genelde. Ancak şeker tüketimi herkesin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Gün içinde bilinçsizce tüketilen şeker, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Peki kan şekerini düşüren yiyecekler nelerdir? Kan şekerini dengeleyen mucize besinleri sizler için haberimizde bir araya getirdik.
Şekerle ilgili sağlık sorunları çoğu zaman sessiz ilerler. Komplikasyonlar genellikle yıllar sonra ortaya çıkar, bu nedenle hemen önlemeye başlamak ve kan şekerini dengede tutmak oldukça önemlidir.
Kan şekerini düşüren 8 besin
Türkiye'de yüz binlerce diyabet hastası bulunuyor ve yüksek kan şekeri seviyeleri uzun vadede diyabetin yanı sıra obezite, hipertansiyon ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığı tetikleyebiliyor.
Kan seviyesindeki şeker oranını ölçmek için, glisemik indeks denilen bir işlem uygulanır. Bu işlem ne kadar hızlı uygulanırsa, kana karışan şeker oranı da o kadar hızlı tespit edilir.
Sizin için hazırladığımız yiyecekler düşük glisemik indekslere sahiptir ve kan şekeri seviyelerinin kontrolüne yardımcı olan lif bakımından oldukça zengindir. Bu besinleri öğünlerinize dahil etmek, diyabeti kontrol etmeye ve olası diyabet durumunun önüne geçmede oldukça etkilidir.
Meyve tüketimi diyabet riskini azaltıyor
Kuersetin, klorojenik asit ve gallik asit de dahil olmak üzere çözünür lif ve bitki bileşikleri içeren elmalar, kan şekerini düşürmeye ve diyabete karşı korumaya yardımcı olabilir. Genel olarak meyve tüketiminin diyabet riskini azalttığı gösterilmiş olsa da, elma gibi belirli meyveler glikozu düşürmek için özellikle faydalı olabilir. Bu, 187 binden fazla kişiden alınan verileri içeren 'British Medical Journal' tarafından yapılan bir çalışma ile kanıtlanmıştır.
Deniz ürünleri kan şekerini dengeliyor
Deniz ürünleri de kan şekerini dengelemede oldukça önemli besinlerin arasında yer alır. İçinde bulunan değerli bir protein, sağlıklı yağ, vitamin, mineral ve antioksidan vücudu birçok hastalığa karşı korur. Doygunluk hissi oluşumu ve sindirim sistemi için deniz ürünleri tüketimi oldukça önemlidir. Somon ve sardalya gibi yağlı balıkların yüksek miktarda alınmasının kan şekeri dengesini düzenlediği belirtilmiştir.
Antioksidan zengini sarımsak diyabete karşı savaşıyor!
Sarımsağın tıbbi etkileri yüzyıllardır iyi bilinmektedir. Ancak buna ek olarak, insülin direncini iyileştirmeye yardımcı olan bileşikler içerdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar, sarımsağın içindeki antioksidanların kalbi diyabetin neden olduğu kalp hasarından koruduğunu göstermiştir. Çiğ olarak tüketebilir, salatalara ekleyebilir veya yemeklerinizi tatlandırmak için sos olarak kullanabilirsiniz.
Kan şekeri seviyesinin yükselmesini önlüyor
Günde 100 gr avokado (büyük bir parçanın dörtte biri) tüketmek, kolesterol ve glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bunun nedeni, 100 gr avokadonun 9 gr lif içermesi ve bunun da kan şekeri seviyelerinin hızla yükselmesini engellemesidir. Avokadodaki iyi yağlar ayrıca kardiyovasküler sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.