01.05.2020-09:01 (Son Güncelleme:22.01.2022-13:21)

Kamuoyu Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Kamuoyu’ de onlardan biri. Peki; kamuoyu mu kamu oyu mu, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘kamuoyu’ geçen cümleler neler?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "kamuoyu"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "kamuoyu" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “kamu oyu” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimeden oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “kamuoyu” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Bir konuyla ilgili halkın genel düşüncesi, halkoyu, amme efkârı, efkârıumumiye.”


ÖRNEK CÜMLELER

- Kanun... 13'üncü maddede yer alan genel sınırlamalar dışında... kamuoyunun serbestçe oluşmasını engelleyici kayıtlar koyamaz.

- İnsanları birbiriyle kaynaştırmak için duygudan ve kamuoyu korkusundan daha güçlü bir şey vardır: Namussuzluk. (Albert Camus)

- Ve işte size büyük kamuoyu! / Devindireni onurun, putumuz bizim! / Ve işte döndüğü o üzerinde dünyamızın! (Puşkin)

- Kitle iletişim araçları ülkenin siyasal yaşamını yalnızca kamuoyu oluşturarak etkileyebilir. (Umberto Eco)

- Durup dururken bir "kamuoyu doğdu" sözü çıkardılar! (Dostoyevski)

Haber365
bilgi@haber365.com.tr