01.09.2020-15:34 (Son Güncelleme:01.09.2020-17:31)

Kalp Krizi Tespiti İçin Yerli Akıllı Korse Geliştirildi

Ege Üniversitesi’nde kalp krizi tanısı koyabilen akıllı korse geliştirildi. Kalp krizi yaşayan hasta gruplarında denenen cihaz, yüzde 90’lık başarı oranına ulaştı.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Kıyan, tanısında sıkıntı yaşanan kalp krizi hasta gruplarına yönelik kalp krizini tespit eden giyilebilir akıllı korse geliştirdi. Prof. Dr. Kıyan, EKG ile tanısında sıkıntı yaşadıkları kalp krizi hasta grubunda yaptıkları çalışmalarda yüzde 90 oranında başarı elde ettiklerini söyledi.

YÜZDE 90 BAŞARI ORANI

Aralarında EÜ’nün de bulunduğu üç hastanedeki 341 hasta üzerinde çalışma yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Kıyan, “Çalışmamıza, Elektrokardiyografi (EKG) ile teşhis konulabilen kalp krizi grubunu dahil etmedik. Çünkü bu grup EKG ile yüzde 100’e yakın tanınabilmekteydi. Fakat bizim çalıştığımız kalp krizi grubunu (NSTEMI) EKG sadece yüzde 20 civarında yakalamaktaydı. Yani bizler EKG ile tanısında sıkıntı yaşadığımız kalp krizi grubunu çalıştık.

Hastanın giydiği korse vasıtasıyla verileri internet üzerinden merkeze gönderen ve merkezde kalp krizi vardır veya yoktur analizi yapan bir sistem geliştirdik. Korse sayesinde profesyonel sağlık çalışanına ihtiyaç duymadan pozitif veya negatif sonuç veren, hastalara doğru ve uygun tanı konulması, yanlış tanı ihtimalinin azaltılması ve kalp krizi hastalarının hayatta kalım oranlarının artırılması, sakat kalma ve iş güç kaybının azaltılması sağlanabilecek. Yaptığımız testlerde, cihazın kalp krizi tanısı koyduğu hastaların yüzde 90’ının kalp krizi geçirdiğini belirledik. Bu grubun normalde kalp krizi geçirdiği en zor tespit edilen grup olması nedeniyle son derece önemli” diye konuştu.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr