09.04.2022-13:00 (Son Güncelleme:09.04.2022-14:22)

Kaldirik otu nedir, faydaları nelerdir? İdrar yollarını temizleyen kaldirik otunun faydaları

Kaldirik otu faydaları ile sağlığa yararlı olan otlardan biridir. Peki, kaldirik otunun faydaları, zararları nelerdir? Kaldirik otu nasıl temizlenir? İşte kaldirik otu ile ilgili bilinmesi gerekenler...

Vücudu toksinlerden arındıran kaldirik otu idrar yolları sorunlarına karşı da doğal bir çözümdür. Faydaları ile bunlarla sınırlı kalmayan kaldirik otu, iç sıkıntıları gidererek depresyon ve huzursuzluğa çözüm sağlar. Kaldirik otunun cesaretlendirici bir etki verdiği de yaygın bir söylemdir.

Kaldirik otunun eski zamanlarda cesaret versin diye askerlere yedirildiği rivayet edilirdi. Kaldirik otu rahatlatıcı özelliğiyle etkili bir doğal antidepresandır. Kaldirik otu ıspıt ya da hodan ismi ile de bilinmektedir.

Kaldirik otunun mucizevi faydaları

- Kaldirik otu idrar yolları problemlerine fayda sağlar, iyi bir idrar söktürücüdür.

- Kaldirik otu bademcik ve boğaz iltihaplanmalarına karşı olumlu etkiler sağlar.

- Uyku sorunu olan kişilerin doğal uyku ilacı olan kaldirik otu uyku problemine iyi gelmektedir.

- Kaldirik otu vücudu toksinlerden arındırarak vücudu yeniler.

- Kaldirik tohumu yağı, sivilce ve çatlak izlerini gideren doğal bir yöntemdir.


Faydaları ile bilinmekte olan kaldirik otu eğer aşırı tüketilirse birtakım yan etkileri doğurabilir. Önemli olan noktalardan biri de kronik rahatsızlığı bulunan kişiler kaldirik otunu tüketirken mutlaka bir hekime danışarak kullanmalıdır. Hamile kadınların da kaldirik otunu mutlaka bir hekime danışarak kullanması tavsiye edilir.

Kaldirik otunu temizlerken nelere dikkat edilmeli?

Kaldirik otunun kök kısımları ayrılır. Bir kaba sirkeli su eklenir ayıklanan kaldirik otu bu kapta yaklaşık olarak 2 saat bekletilir. Saplar yıkanarak yaklaşık 50 dakika kadar iyice yumuşayıncaya dek haşlanır ardından da süzülür.

Kaldirik otu kavurması tarifi

Kaldirik otu kavurması için gerekli olan malzemeler:

- Yarım kilo haşlanmış kaldirik

- 3 tane büyük soğan

- 2 diş sarımsak

- 2 yumurta

- Bir miktar yağ

- Tuz

- 1 fiske karabiber

- 1 fiske pul biber


Kaldirik otu kavurması için; ilk olarak soğanları ve sarımsakları doğrayın. Tavada pembeleşinceye kadar kavurun sonrasında soğanların içine 2 yumurta kırarak karıştırın. Baharatları ekleyip sonrasında da kaldirikleri ekleyin, karıştırın ve tuzu ekleyin. Afiyet olsun, şifa olsun!

Haber365
bilgi@haber365.com.tr