Kahverengi Kokarca Mücadelesi Hız Kazanıyor
Karadeniz bölgesinde, özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde fındık üretimini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısına karşı devlet ve tarım kuruluşlarının koordineli mücadelesi sürüyor.
Ortak Stratejilerle İlerleme
Giresun'da, artan kokarca popülasyonu ile etkili bir mücadele yürütülüyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, üç ayrı bölgede görülen zararlının bu yıl tüm fındık üretim alanlarında tespit edildiği bildiriliyor. Bu kapsamda, 2023 yılı boyunca 4,305 kişiye eğitim verildi ve zararlının yoğun olduğu alanlara 975 feromon tuzak yerleştirildi.
Yerel tarım müdürlükleri, ziraat odaları ve belediyelerle işbirliği içinde ilaçlama çalışmaları da gerçekleştirilmekte.
Biyolojik Mücadele Yöntemleri
Fındık Araştırma Enstitüsü, bu yıl kahverengi kokarcaya karşı biyolojik mücadele için 5,000 samuray arısı üretmiş ve Giresun'da 23,000 arı doğaya salınmıştır. Önümüzdeki yıl, temmuz ayının başında samuray arısı salınımının sürdürülmesi ve miktarının artırılması hedefleniyor.
Toplantılar ve Koordinasyon
Giresun Valiliği öncülüğünde, tarım sektörünün paydaşlarıyla gerçekleştirilen toplantılarda mekanik, biyoteknik ve kimyasal mücadele süreçleri ele alındı. Yapılan toplantıların ardından, planlı ilaçlama çalışmalarının başlayacağı duyuruldu.
Başarı İçin Birlikte Hareket Edilmeli
Trabzon Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, mücadelede devlet ve üreticilerin iş birliği içinde hareket etmesi gerektiğini ifade ederek, çiftçilere korkusuz bir şekilde mücadele etmeleri çağrısında bulundu.
Ordu’da Yoğun Mücadele
Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz da, 2023 yılı itibarıyla kahverengi kokarcanın sayısının arttığını ve kararlı bir mücadele yürütüldüğünü belirtti. 100,000'in üzerinde kışlakta ilaçlama planlanıyor.
Yılmaz, tüm sektör paydaşlarıyla birlikte yürütülen bu mücadelenin, zararın azaltılması ve tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Ordu, Trabzon ve Giresun'da fındık başta olmak üzere meyve ve sebzelere zarar veren kahverengi kokarca zararlısına karşı kimyasal ve biyolojik mücadele hız kesmeden sürdürülüyor. Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, AA muhabirine açıklamada bulundu.