Kadir Gecesinde neler oldu?
11 ayın sultanı olan Ramazan ayı İslam alemi için yılın en değerli aydır. Aynı zamanda Kadir Gecesi'nin bu ay içerisinde olması bu önemi artırmaktadır. “Bin aydan daha hayırlı” olduğu belirtilen Kadir Gecesi önemi ve fazileti de Müslümanlar için büyük öneme sahiptir. İslam'ın son peygamberi Hz. Muhammed'e (S.A.V) Allah tarafından Kur-an'ın vahiy edilmeye başlandığı gece olan bu mübarek gün Ramazan ayının 27. gecesinde idrak edilir. Peki, Kadir Gecesi'nde ne olmuştur? İşte detaylar...
Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan ve "bin aydan daha hayırlı" olarak bilinen Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesine denk gelmektedir. Müslüman alemi bu hayırlı gecede neler olduğunu, bu gecenin önemini merak ediyor. Biz de haberimizde Kadir Gecesi ile alakalı merak edilenlerden bahsettik.
Kadir Gecesi'nde ne oldu?
Ramazan ayının 27. gecesinde gerçekleşen Kadir Gecesi İslam dininin son peygamberi olan Hz. Muhammed'e (S.A.V) Kur'an-ı Kerim'in vahiy edilmeye başlandığı gecedir.
İslam inancında Yüce Allah, Kur'an-ı Kerim'i Kadir Gecesi'nde indirmeye başladığı ve bu yüzden de bu günün bin aydan daha hayırlı olduğu yer almaktadır. Konuya ilişkin olarak Kur'an-ı Kerim'in Bakara Suresi'nin 185. ayetinde Kur'an-ı Kerim'in Ramazan ayında indiğinden bahsedilmiştir. Kadir Gecesi'nin de Ramazan ayının içinde olduğu bu şekilde anlaşılmaktadır.
Kur'an-ı Kerim, İslam alemine Hz. Muhammed (S.A.V) aracılığı ile indirilmiştir. Son nihai mesaj olan Kur'an-ı Kerim'in indirilmesi, insanlığın hidayetinde dönüm noktası olduğundan dolayı kitabın indirilmeye başlandığı gün çok önemlidir. Bir hadisi şerifte, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanabilmelerine karşılık Müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir.
Kadir Gecesi'nin anlamı ve önemi nedir?
Kadir Gecesi, Hz. Muhammed'in (S.A.V) Peygamberi olduğu İslam dünyasına indirilen Kur'an-ı Kerim'in vahiy edildiği gün olmasından dolayı Müslümanlar için oldukça önemli bir yere sahiptir. Konuya ilişkin hadislerden birinde önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmalarından dolayı sevap kazanma imkanlarına sahip oldukları için Müslüman alemine ise bu gece hediye edilmiştir. Kadir suresinde yer alan bilgilere göre bu gece Allah'ın da izni ile hem melekler hem de Cebrail yeryüzüne iner, gece boyunca barış ve esenlik olur.
Kadir Gecesi'nin öneminin yanı sıra bu gecenin net tarihine ilişkin kesin bilgi yer almamaktadır. Konuya ilişkin bazı alimler bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Ayrıca Kadir Gecesi'nin tam tarihi olması Müslüman aleminin yalnızca o güne özen göstermesine neden olabilirdi. Durumun böyle olması Müslümanların her geceye Kadir Gecesi ümidi ile bakarak ibadet etmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla Müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tazimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur.
Konuyla alakalı olan hadislerden birinde bu geceye inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyip Kadir Gecesi'ni ihya edenlerin geçmiş günahlarından arınacağına, affedileceğini müjdelenmiştir. Hz. Muhammed (S.A.V) Ramazan ayının son on gününde inzivaya çekilerek dünyevi işlerden uzaklaşıp ibadetlerine odaklanırmış. Geceleri normalinden daha çok ibadet eder, tefekkürle geçirip ailesini de ayakta tutarmış. Konuyla alakalı hadislerden birinde Resûl-i Ekrem'in Kadir gecesinde, "Allah'ım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!" şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir. Dolayısıyla Müslüman alemi de Ramazan ayının son on gününü ibadet dolu geçirirken, çoğu alimin işaret ettiği 27. gecede de kulluk bilinçleri ile ibadetlerine ağırlık vermektedirler.