Kadir gecesi ne zaman, hangi gün? Bu sene Kadir gecesi hangi güne denk geliyor?
Ramazan ayına eriştiğimiz bu günlerde bütün Müslümanlar ibadetlerine yoğunlaşırken Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğu merak edilmeye başladı. Kur’an-ı Kerim’in indirildiği Kadir Gecesi Ramazan ayının kalbidir. Peki, Kadir gecesi ne zaman? Ramazan’ın kaçıncı günü Kadir Gecesi’dir? 2022 Kadir Gecesi hangi gün? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları…
Peygamber efendimize Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bu hayırlı günde yapılan ibadetler çok sevaptır. Ramazan ayına girdiğimiz bu günlerde Müslümanlar Kadir Gecesi’nin hangi gün olduğunu araştırıyor. Meleklerin yeryüzüne indirildiği bu gecede edilen kalpten edilen her dua kabul olur. Peki, Kadir gecesi ne zaman? Ramazan’ın kaçıncı günü Kadir Gecesi’dir? 2022 Kadir Gecesi hangi gün? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde…
Ramazan’ın kaçıncı günü Kadir Gecesi’dir?
Kadir Gecesi hakkında araştırmalar devam ediyor. Kimileri için kandil olarak görülse de aslında bir kandil değildir. 2022 yılında Kadir Gecesi 27 Nisan Çarşamba günü idrak edilecek. Kadir Gecesi, teravih namazı ile başlar ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder. Yani Kadir Gecesi 27 Nisan akşamı teravih namazından sonra başlamaktadır.
Kadir Gecesi’nde hangi dualar okunur?
Bu mübarek hayırlı günler Müslüman Alemi ibadetlerine yoğunlaşırken hangi duanın edilmesi gerektiği de merak ediliyor. Bu gecede Peygamber efendimizin ettiği bir dua bulunmaktadır. Bu gecede Hz. Ayşe, Peygamber efendimize hangi duayı etmesi gerektiğini sorduğunda aralarında geçen konuşma şu şekildedir:
Hz. Ayşe şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.
"Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"
Anlamı: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.
(Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)
Kadir Gecesi önemi nedir?
Kadir Gecesi, Ramazan ayının kalbidir. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan’da Kadir Gecesinde Hz. Muhammed (s.a.v) Kur’an-ı Kerim indirildi. Meleklerin yeryüzüne indirildiği bu gecede edilen dualar yapılan ibadetler çok sevaptır.
Kadir kelimesi sözlükte, “güç, şeref, hüküm, kıymet” anlamlarına gelmektedir. Kadir Gecesi terkibi ise dinî literatürde “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece” manasında kullanılmaktadır.
Son din olan İslamiyet’te Müslümanların kitabı ise Kur’an-ı Kerim’dir. Son kitap olan Kur’an-ı Kerim ise Kadir Gecesi’nde Peygamber efendimize indirildi. Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.
İnsan için yenilenme ve diriliş vesilesi olan ramazan ayında saklı bulunan Kadir Gecesi, insanlığın sonsuz saadetine vesile olacak fırsatlarla gelmektedir. Yüce Allah, Kur’an’da Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğunu bildirmektedir. (Kadr, 97/3.) Peygamber Efendimiz de, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) buyurarak Kadir Gecesi’nin önemine vurgu yapmaktadır. Bin ay yaklaşık seksen yıl, seksen yıl ise bir ömürdür. Bunun için Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet ve taatler seksen yıllık bir ömür boyunca yapılanlara bedeldir. Her ne kadar bazı âlimlere göre bu ifadeler kesretten kinaye olsa da, bir yönüyle Allah’ın rahmetinin ve lütfunun da bir tecellisi, müminler için geri çevrilmeyecek bir kapı niteliğindedir. Bir hadis-i şerifte geçmiş ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanmalarına karşılık Müslümanlara da Kadir Gecesi’nin verildiği belirtilmiştir. (Malik, İ’tikaf, 6. Ayrıca geniş bilgi için bkz. Mustafa Uzun, “Kadir Gecesi”, DİA, XXIV, 124-125.) Bu hususiyet başka hiçbir geceye verilmemiştir. Öte yandan Kur’an’da dile getirilen ilahi müjdeler, başta Hz. Cebrail olmak üzere meleklerin fecre kadar yeryüzünde dualara, zikirlere ve tilavetlere ortak olmalarıyla taçlandırılmaktadır.