Kadına şiddete karşı önlemler devam ediyor: 5 ana hedef çerçevesinde çalışmalar düzenlenecek
Türkiye, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında çıkardığı 4. Ulusal Eylem Planı ile birlikte kadına yönelik şiddetle mücadelesine tam gaz devam ediyor. Bu bağlamda 2022 faaliyet planı uyarınca beş ana hedef doğrultusunda bir dizi yeni kararlar alındı.
Bakan Derya Yanık, 1 Temmuz'da uygulamaya konan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planında “Politika önceliklerinin belirlenmesi için yıllık olarak faaliyet politikalarının oluşturulacağı” maddesinin bulunduğunu hatırlattı. Bakan Yanık, söz konusu madde kapsamında Bakanlık koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı birlikteliğinde uygulanmak üzere 2022 Yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planını hazırladıklarını ifade etti.
Kadın konuk evleri ihtisaslaştırılacak
Beş ana amaç çerçevesinde belirlenen faaliyet planı bünyesinde olan bütün taraflarla işbirliğiy halinde çalışmalar yürütülecek. Şiddetle mücadelede kapsamında kadınlara yönelik hizmetler farklılaştırılırken, kadın konukevlerinin kapasiteleri de artırılıyor. Şiddet mağduru ve dezavantajlı bir durumda olan kadınların hayatlarına güvenle devam etmeleri için Aile Bakanlığı'na bağlı 112, yerel yönetimlere bağlı 33, Göç İdaresi Başkanlığına bağlı 3 ve sivil toplum kuruluşuna bağlı 1 kadın konukevi olmak üzere 81 ilde 149 kadın konukevi ile kadınların hizmetine sunuluyor.
Kadın konukevlerinin sayısı artırılacak
Söz konusu faaliyet planı ile birlikte bu sene İçişleri Bakanlığı ile iş birliğinde belediyelere tabi olan en az 10 kadın konukevi daha açılmasına dair çalışmalar bitirilecek. Öte yandan, kadın konukevlerinin ihtisaslaşması çalışmaları çerçevesinde ihtisaslaşmış olarak bulunan 13 kadın konukevi sayısı 17'ye yükseltilecek.
7 büyükşehirde ikinci şönimler açılacakBu faaliyetle birlikte kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesi, mağdurlar ve beraberindeki çocukların başta fiziksel olmak üzere tüm şiddet türlerinden muhafaza edilmesi, gerekli önlemlerin uygulamaya konması, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri amacıyla 81 ilde çalışmalarına devam eden ŞÖNİM'lerle ilgili de programlar sürecek. Bu bağlamda nüfusun çok olduğu illerde birden çok ŞÖNİM açılmasına dair çalışmalar da uygulamaya konacak.7 farklı büyükşehire ikinci ŞÖNİM'lerin açılması hedefleniyor. Şu anda hali hazırda bulunan ŞÖNİM'lerdeki personel sayılarında da artışa gidilecek.Psiko-Sosyal destek sunulacak
Bununla berber çok yüksek risk grubunda yer alan ve riskli olarak değerlendirilen vakaların aktif bir şekilde takibinin yapılması için kurumların temsilcilerinden oluşan bir risk yönetim ekibi kurulacak. Hakkında 6284 sayılı kanun çerçevesinde tedbir kararı alınan kişilere tedbirin devam etmesş, izlenmesi ve sona erdirilmesi dönemleriyle ilgili bilgilendirme yapılacak ve ihtiyaç duyan vatandaşlara psiko- sosyal destek hizmeti verilecek. Şiddetle mücadelede görevli personele yönelik eğitim faaliyetleri de devam ederken personel sayılarında artırıma gidilecek.