Kadıköy'ü Böcekler İstila Etti
İstanbul'un Kadıköy ilçesi, böcek istilasına uğradı. İlçede Kahverengi Kokarca Böceği adındaki böceklerin sayısı aniden çoğaldı. İlçe halkı çareyi ilaçlama görevlilerinde buldu. Kahverengi Kokarca Böceği öldürüldüğünde çileden çıkartan bir koku yayarken, yaşadığında da tarım arazilerine zarar verebiliyor.
Kadıköy'de son günlerde artan 'Kahverengi Kokarca Böceği' sebebiyle pek çok insan şikayetçi. Öldürüldüğünde kötü koku yayma özelliği ile bilinen bu böcek sebebiyle ilaçlama şirketlerine talepler de arttı. Diğer taraftan bu böceğin tarım ürünlerine zarar verdiğini ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran , 'Yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var' ifadelerini kullandı.
İlk defa 2017'de Artvin'de karşılaşılan Kahverengi Kokarca Böceği, son günlerde İstanbul Kadıköy'de karşılaşılmaya başladı. Kadıköy'de pek çok insan hem kötü kokusu hem de bitkilerin gördüğü zarar sebebiyle bu böcekten rahatsız oluyor. Sayılarının çoğalması sebebiyle de böcek ilaçlama şirketlerine talepler arttı.
Daha fazla yaydığı kötü kokuyla tanınan bu böcek, diğer taraftan tarımsal ürünlere de oldukça zarar veriyor.
Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, şu ifadeleri kullandı:
'Çin, Japonya, Kore Yarımadası ve Tayvan'ın endemik böceklerindendir. Yıllar boyunca da başka ülkelere yayılmış bir böcek. Günlük uçuş mesafesi 5 kilometre ile 30 kilometre arasında değişiyor. Türkiye'ye de Gürcistan üzerinden ilk olarak Artvin'den girdi. Bilim çevreleri önlem alınamazsa 2017 yılından önümüzdeki döneme kadar yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var.'
Kahverengi Kokarca Böceğinin hemen hemen 300 tarımsal mahsule zarar verebileceğini belirten Kapıkıran ifadelerine şu ifadelerle devam etti:
'Ağız yapısı iğne şeklinde olan bir böcektir. Meyvelerin içine o iğneyi sokarak meyve kalitesini düşmesine sebep oluyor. Fındıkta acılaşma ve kahverengileşmeye neden oluyor. Domateste ısırdığı bölgelerde saralma yapıyor. Bitkilerin de öz suyunu emerek verimliliğini düşürüyor. Meyvelerini içini boşaltarak rekoltesini düşmesine neden oluyor. İnsanlara direkt bir olumsuz etkisi yok, en direkt etkisi gıdada oluşturduğu tahribat dolayısıyla büyük bir etkisinin olduğu söylenebilir. 300'e yakın tarım ürününde etkili olabileceği söyleniyor. Halk arasında kokar böcek olarak bilinen böceğin Çin versiyonu bu. Dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok versiyonu var. Dış yüzeyinde kahverengi lekeler vardır'
Bu böcekle biyolojik yollarla mücadele edilmesi gerektiğini belirten Kapıkıran, 'Bütün dünyanın uyguladığı biyolojik mücadele yöntemi olan bir pradatör, yani onu tüketen ya da üremesini engelleyen yumurtalarını yiyen başka bir tür böceğin çoğaltılarak ona karşı önlem olarak kullanılması gerekir. Son zamanlarda iklim değişikliği ve sıcak dönemlerin uzaması nedeniyle artış meydana geldi' şeklinde konuştu.