04.05.2018-17:49 (Son Güncelleme:20.01.2022-17:49)

Kablosuz Şarj Nedir?

Son günlerde hayatımıza giren kablosuz şarj nasıl yapılır? Kablosuz şarj ne zaman yayıldı? Kablosuz şarj nasıl çalışır?

Kablosuz Şarj son zamanlarda ismini daha çok duyduğumuz yeni bir teknoloji. Özellikle pek çok akıllı telefon geliştiricisinin bu teknolojiye destek sağlayan ürünler çıkarması ile artık daha da yaygınlaşmaya başladı. Her ne kadar birçoğumuz için yeni bir gelişme gibi olsa da aslında geçmişi 90’lı senelere dayanıyor.

NEDİR?

Kablosuz şarj, indüksiyon yani manyetik bir alan kullanılarak şarj etme işlemine denilmektedir. Manyetik bir alan sağlayan şarj istasyonu yardımıyla bu manyetik alanın pil üzerinde depolanmasını temin eden bir pad vasıtası ile birlikte, elektronik cihazlar bitişik bir durumda ya da çok kısa bir mesafede otomatik bir biçimde şarj olabilirler

Kablosuz şarj hayatımızda şu aralar hemen her yere genişlemiş olsa da tarihi 90'lı yıllara dayanmaktadır. Örnek olarak Braun şirketi, şarj edilebilir Oral-B diş fırçasını henüz 1990’lı senelerin başında piyasaya sunmuştu. Bu diş fırçaları bugün hali hazırda en çok satılan ürünler içerisinde yer almaktadır. Yakın zamanda ise Lumia 820 ve 920 telefonları doğrudan Qİ standardını destekleyen kablosuz şarj özelliğine sahip bir durumda piyasaya sunuldu.

2012 senesinde çıkan bu telefonların ardından Nexus 4, Droid 3 ve Droid 4 ile Samsung’un Galaxy S4 modelleri gene kablosuz şarj desteği ile gelmiştir. S4 tarzı telefonlar doğrudan olarak kablosuz şarjı desteklememekle birlikte arka kapak ve batarya gibi destek ürünleriyle kablosuz şarj olabiliyordu. Son zamanlarda ise Apple’ın Apple Watch ve Motorola’nın Moto 360’ akıllı saatleri ile Samsung’un S6, S6 Edge, Note 5 ve S6 Edge Plus telefonlarının doğrudan olarak kablosuz şarj desteği vermesi ile bu teknoloji artık Türkiye'de de kullanılmaya başlandı.


ZARARLI MI?

Kablosuz şarjda ki manyetik alan çok zayıf ve şarj halinde olan telefonunuza ulaşmaya yetecek kadar küçük bir menzili bulunur. Elektrikli diş fırçası ya da tıraş makineleri için kullanılan kablosuz şarj cihazına çok benzerdir. Manyetik alanın kısa olmasından dolayı da insanlar için herhangi bir zararı bulunmaz.

Yapılan son araştırmalar, telefonun pil ömrü üzerindeki etkinin bir kablolu şarj cihazının tesirinden farklı olarak başka bir etkisi olmadığını belirtmektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr