06.04.2020-15:00 (Son Güncelleme:06.04.2020-14:16)

Kabızlığı Ortadan Kaldıran Yöntemler

Hareketsiz yaşam tarzı, dengesiz ve yanlış beslenme kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sık görülen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Peki, kabızlığı gidermek için ne yapmak gerekir? Detaylar haberimizde…

Yaşam kalitesini düşüren ve şiddetli ağrılara neden olan kabızlığın en önemli nedeni lifli gıdalar açısından yetersiz beslenmektir. Aynı zamanda uzun süre hareketsiz kalmak, yeterli su içememek ve dengesiz beslenmekte kabızlığa yol açabilir. Siz de kabızlıktan muzdaripseniz, bu durumdan kurtulmanızı sağlayacak yollar arıyorsanız bu haber tam size göre!

SUYU BOL İÇMEK ÖNEMLİ

Sert ve kuru dışkı kabızlığın en yaygın belirtisidir. Yeteri kadar su içmek vücudun düzgün bir şekilde nemlenmesini sağlayarak dışkının dışarıya atılmasını kolaylaştırır. Armut ve elma gibi meyvelerin suları sizi rahatlatacak hafif doğal müshillerdir. Bu süreçte diüretik oldukları için kafeinli içeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir. Çünkü bu içecekler vücudun daha fazla sıvı kaybetmesine sebep oluır.

BALLI-LİMONLU ÇAY

Suyun içerisine bir tarlı kaşığı bal ekleyip üzerine limon sıkarak bir çay hazırlayın. Bal da bir müshildir ve aynı zamanda limonun çaya kattığı ekşiliğin azalmasını sağlar. Limon da sindirim sistemi için doğal bir uyarıcı görevine sahiptir ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

LİFLİ GIDALARLA BESLENİN

Lifli gıdalar doğal müshil görevi görürler. Dışkının daha fazla su tutmasına sağlayarak dışkılamayı kolaylaştırırlar. Lif bakımından zengin olan besin kaynakları arasında Brüksel lahanası, elma, incir, kepekli tahıl ve siyah fasulye bulunur.

Kabak, susam, ayçiçeği veya keten tohumu gibi tohumlar ve fındıklar da iyi lif kaynakları arasında yer alır. Fakat şu uyarıyı yapmakta fayda var: Kanama bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı ya da yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarınız var ise keten tohumu tüketmeyin! Hamile ve emziren annelerinde bundan kaçınması gerekir.

YOĞURT YİYİN

Kabızlık sorunu yazıyorsanız süt ürünlerinden uzak durmanızda fayda var. Fakat yoğurt bunlar arasında bir istisnadır. Yoğurt, bifidobacterium longum veya bifidobacterium animalis gibi probiyotikler içermektedir. Yapılan çalışmalar, bu probiyotiklerin dışkılamanın daha sık ve daha ağrısız olmasına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

KURU ERİK

Kuru erik, lif açısından oldukça zengin bir besindir ve ayrıca kabızlığı doğal olarak hafifleten dışkı gevşetici bir şeker olan sorbitol içermektedir. 100 gram kuru erik 14.7 gram sorbitol içerir. Bununla beraber eğer kuru eriğin tadını sevmiyorsanız suyunu da tüketebilirsiniz. Meyve suyu meyveden daha az lif içermesine rağmen yine de fayda sağlar.

TUVALETE OTURUŞ ŞEKLİNİZE DİKKAT EDİN

Sırtınız dik şekilde tuvalete oturursanız, puborektalis kası çekilir. Kalın bağırsağın uç kısmında bulunan bu kas dik oturduğunuz gerileceği için dışkı çıkışını zorlaşır. Doğru oturma biçimi, omurganız uyluklarınıza göre yaklaşık 35 derece açı yapacak şekilde öne eğilmektir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr