29.03.2024-14:15 (Son Güncelleme:29.03.2024-14:15)

Japonya'dan yeni bir virüs mü yayılıyor? İşte o ölümcül bakterinin belirtileri...

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da ortaya çıkan ve hızla yayılan ölümcül bakteriyel enfeksiyon salgınıyla ilgili dikkat çekici uyarılarda bulundu. Özlü, bu tehlikeli salgına ilişkin toplumu bilgilendirerek önlem alınması gerektiğini vurguladı. Ölümcül bakteriyel enfeksiyon salgınının belirtileri arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre gibi ciddi sağlık sorunları bulunduğunu ifade eden Özlü, bu semptomların görülmesinde acilen sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini söyledi.

DHA'da yer alan habere göre, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Japonya'da hızla yayılan ölümcül tehlikeli bakteriyel enfeksiyon salgınıyla ilgili endişe verici uyarılarda bulundu. Salgına yol açan bakterinin boğaz enfeksiyonlarına sebep olduğunu ve hastalığın ciddi kalıcı hasarlara neden olabileceğini belirtti. Özlü, bu salgının semptomlarının arasında boğaz ağrısı, bademcik iltihabı, zatürre ve menenjit gibi ciddi sağlık sorunları bulunduğunu açıkladı. Özellikle boğaz enfeksiyonlarının hızlı bir şekilde ilerleyebileceğini ve kalıcı hasarlara yol açabileceğini vurgulayan Özlü, bu belirtileri yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, ölümcül bakteriyel enfeksiyonun Japonya'da hızla yayılmasıyla birlikte dünya genelinde endişe ve dikkatle takip edilen bir durum olduğunu belirterek, şu açıklamada bulundu:
"Japonya'da son zamanlarda A grubu streptokoklarla ortaya çıkan bir salgından söz ediliyor. Aslında A grubu streptokoklar her yerde var. Bizde de var. Bütün dünyada da var. Zaman zaman boğaz enfeksiyonlarına yol açarlar. Tonsilit gibi, farenjit gibi hastalıklara yol açarlar. Ama bazen de bu hastalıklar sırasında kalpte, böbrekte, eklemlerde hasarlar ortaya çıkabilir ve kalıcı sorunlar yaşanabilir. Japonya'da bildirilen vakaların daha çok toksik şok sendromu dediğimiz bir ağır tabloya evrildiği görülüyor. Bu tabii etkenin kendisiyle ilgili bir değişikliğe ya da hastalığa yakalananların sağlık durumuyla ilgili bir duruma bağlı olabilir"


Teşhisi kolay bir şekilde konulabilir

Prof. Dr. Özlü, söz konusu salgının tedavisinin antibiyotiklerle mümkün olduğunu aktararak şunları söyledi: "Henüz bunu net olarak bilmiyoruz ama bu bir pandemi oluşturacak tehdit değil. Çünkü virüs değil. Bu bir bakteri; tedavisi var. Yani penisilin grubu antibiyotiklerle bunu kolaylıkla tedavi edebiliyoruz. Ama böyle boğazda ağrı, ateş, vücutta kırgınlık gibi semptomlarla kendini belli eder. Böyle bir durum ortaya çıktığında tabii ki hekime başvurmak gereklidir. Kolayca teşhis konabilir, boğazdan sürüntü şeklinde örnek alınıp A grubu streptokoklar olup olmadığı netleştirilebilir. Buna göre de bir haftalık bir tedaviyle bazen tek doz penisilin, enjeksiyonla tedavi edilebilir. Yani panik veya böyle bir endişeye yol açacak durum gözükmüyor"


Hastalığın önemine dikkat çekildi

Prof. Dr. Özlü,Hastalığın önemsenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Bu tür boğaz enfeksiyonları genelde geçiştiriliyor. Yani 'İşte boğazım ağrıyor, tonsilit oldum, işte bademcik oldum’ denilip önemsenmiyor. Oysa beta hemolitikler, özellikle A grubu ve hemolitikler önemlidir. Bu hastalığın ardından kalıcı kalp kapak sorunları, kalıcı romatizmalar, böbrek hasarları olabilir, toksik şok sendromuna ilerleyebilir. O açıdan böyle durumlarda hekime başvurup tedaviyi almak gerekiyor" ifadesinde bulundu.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr