19.02.2024-10:25 (Son Güncelleme:19.02.2024-18:15)

Japonya’dan sıra dışı hamle: Uzaya fırlatılmak üzere dünyanın ilk ahşap uydusu tasarlandı!

Dünya üzerinde uzaya dair gelişmeler günbegün artıyor. Ahşap uydu projesini başlatan Japon bilim insanları, dünyanın ilk ahşap uydusunu fırlatılmaya hazır hale getirdi. Ne zaman fırlatılacağı ve ne kadar süre uzayda kalacağı yönünde bilgilerde paylaşıldı. İşte detaylar…

Dünya tarihinde birçok mucizevi olaya imza atan Japon bilim insanları, bu seferde uzay alanında ilginç bir yapıyı ele aldı. Buna göre, ahşaptan yaptıkları uyduyla tarihin en farklı uzay araçlarından birini geliştirdi. Manolya ağacından yapılan uzay aracının çevreci bir alternatif sunması umuluyor. Ahşap uydu Dünya'ya geri dönüş yolculuğunda tamamen yanarak kül olacağı açıklanırken, uzay aracının bu yaz fırlatılması bekleniyor.

Uydu manolya ağacından yapıldı!

Ahşap uyduyla ilgili hazırlıklar tamamlandığı ve LignoSat adı verilen uydunun manolya ağacından yapıldığı bildirildi. Uydunun hazırlanma sürecinde birçok deney ve çalışma yaptıklarını belirten Japon ekip, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan yapılan deneylerde manolya ağacının çatlamalara karşı daha dayanıklı bir ağaç olduğu tespit edildiği duyurusunda bulundular.

Uydulara çevreci bir alternatif yaratacak!


Japonya’da bir üniversite olan Kyoto Üniversitesi ve Sumitomo Ormancılık isimli tomruk şirketi tarafından geliştirilen ahşap uydu, şu anda hizmet veren uydulara çevreci bir alternatif yaratılması fikriyle geliştirildi. Ekipte yer alan Japon astronot ve uzay mühendisi Takao Doi, "Dünya atmosferine geri dönen tüm uydular yanıyor ve yıllar boyunca atmosferin üst katmanlarına yayılan küçük alüminyum parçacıkları saçıyor. Eninden sonunda bu durum çevreyi etkileyecek" ifadelerine yer verdi.

‘‘Ahşapın dayanıklılığı bizi şaşırttı!’’

Uzay hakkında dünya savaşları yaşanmaya devam ederken, aynı zamanda çevre üzerinde de tahribata da neden oluyor. Uydunun yapım aşamasında bilim insanları ilk olarak uzay koşullarının oluşturulduğu bir laboratuvarda 1 yıl boyunca testler yaptılar. Bu testlerde kullanılan ahşap örneklerinde hiçbir bozulma veya değişim görülmediği açıklandı. Kısmen değişime uğrayanlarda çok küçük hasarların olduğu da belirtildi. Proje lideri olan Koji Murata, "Ahşapın bu koşullara dayanıklı olması bizi şaşkınlığa uğrattı" dedi.


Ahşap için birkaç ağaç türü denendi!

Proje lideri Murata ahşabın dayanıklı olma sebebini, uzayda ahşabın yanmasına neden olacak oksijen ve çürümesine neden olacak canlı organizmaların bulunmamasıyla ilgili olduğunu söyledi. Uydunun ahşaptan yapılma kararı alındıktan sonra çeşitli ağaç türlerini denediklerini belirterek, sakura ağacının da içinde bulunduğu birkaç ağaç örneğinin denendiği ancak manolya ağacında karar kılındığını ifade etti.

Uydunun büyüklüğü ne kadar olacak?

Maruta, bir kahve kupası büyüklüğünde olan uydunun ahşap uzay araçlarının performansına ilişkin önemli veriler elde etmeyi hedeflediklerini belirterek, "Uydunun görevlerinden biri ahşap yapıda ne kadar bozulma oluşacağını tespit etmek olacak. Ahşap, tek bir yönde hareket ettiği zaman dayanıklı ve sağlam ama yön değişikliği durumunda çatlamalara meyilli olabilir" şeklinde konuştu.

Uzayda 6 ay kalacak!

Uydunun uzayda kalma süresi hakkında konuşan Maruta, uydunun uzayda 6 ayda kalmasını ön gördüklerini belirterek, daha önce uydunun 2023'te fırlatılması planlanmıştı ancak çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle fırlatması ertelendiğini hatırlattı.


Haber365
bilgi@haber365.com.tr