09.10.2024-15:08 (Son Güncelleme:09.10.2024-15:08)

İzmir'de Kadavradan Yapılan Nakille İki Hasta Sağlığına Kavuştu

İzmir'de böbrek nakli bekleyen iki hasta, aynı kadavradan yapılan nakille sağlıklarına kavuştu ve böbrek kardeşi oldu.

İzmir'de Böbrek Nakli ile İki Hasta Sağlıklarına Kavuştu

İzmir'de böbrek yetmezliği nedeniyle uzun süre organ bekleyen Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), yaptıkları kadavradan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştular.

Tansu Hatipoğlu'nun Zorlu Süreci

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yüzbaşı rütbesiyle görev yaparken böbrek rahatsızlığına yakalandı. On yıllık tedavi sürecinin ardından böbrek yetmezliği yaşadı ve malulen emekli oldu. Hatipoğlu, 7 yıl süresince diyaliz tedavisi gördü. Eşi de donör olmak istese de bu isteği, etik kurullar tarafından onaylanmadı.

Tuğçe Saygı'nın Hikayesi

Tuğçe Saygı ise 20 yaşında karaciğer yetmezliği tanısı aldı ve 1994 yılında Almanya'da karaciğer nakli oldu. Ancak 2019'da böbrek yetmezliği yaşadı ve İzmir'de hastanede böbrek nakli geçirdi. Ne yazık ki, ilk nakil sonrası vücudu yeni organı reddetti.

Mutlu Haber Geldi

Her iki hasta, İzmir'de bir özel hastanenin organ bekleme listesine alındı ve 17 Eylül'de bekledikleri mutlu haberi aldılar. Her iki hasta da aynı kadavradan alınan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.

Böbrek Kardeşi Oldular

Tansu Hatipoğlu, hastanede yaptığı açıklamada, ‘Kadavradan yapılan nakil sayesinde Saygı ile böbrek kardeşi olduk’ dedi ve organ bağışının önemini vurguladı. Hatipoğlu, ‘Kadavradan böbrek nakli ülkemizde yaygın değil. Bu konuda farkındalık oluşturmalıyız’ şeklinde konuştu.

Tuğçe Saygı da ikinci böbrek nakli sonrası kendini yeni bir hayata başlamış gibi hissettiğini belirterek, ‘Umudumu kaybetmedim. Diğer hastalara umut vermek için kadavra bağışlarının desteklenmesini istiyorum' dedi.

Uzmanlardan Uyarılar

Nakilleri gerçekleştiren Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artması durumunda birçok hastanın sevinç yaşayabileceğini ifade etti.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr