İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması'nın mevcut haliyle hazır olmadığı görüşünü taşıdıklarını ifade ederek, İsveç parlamentosunda çoğunluğun konvansiyonun imzalanmasını desteklemediğini belirtti.
Wallstrom, anlaşma metninde "nükleer silahların açık bir tanımının bulunmadığını ve yanıtlanması gereken çok sayıda konu olduğunu", bu nedenle anlaşmayı imzalamaktan kaçınacaklarını aktardı.
Wallstrom, İsveç hükümetinin, gözlemci statüsünde "nükleer silahsızlanma çabalarını ve nükleer silahların yasaklanması için çalışmayı sürdüreceği'' üzerinde durarak"İsveç, nükleersiz bir dünya için güçlü bir sestir." sözlerini kullandı.
NÜKLEER SİLAHLARIN YASAKLANMASI ANLAŞMASI
Nükleer Silahların Yasaklanması Anlaşması, Temmuz 2017'de BM'de nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna karşın 122 ülkenin desteğiyle kabul edilmişti.
ABD, İngiltere, Rusya, Fransa, Çin gibi BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve diğer nükleer silah sahibi ülkelerin boykot ettiği müzakereler neticesinde ortaya çıkan anlaşma, 20 maddeden oluşmakta.
Anlaşma tüm üyelerin her türlü nükleer silah geliştirme ve edinme faaliyetlerini yasaklıyor. Önceden bu silahlara sahip olanlardan da bunları uluslararası gözlemciler kontrolünde geri dönüşü olmayacak bir şekilde imha etmesi talep ediliyor.
Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.