19.06.2022-11:56 (Son Güncelleme:19.06.2022-11:56)

İstisnai memur (sınavsız memur)nedir,nasıl olunur? İstisnai memur kadroları

Kamuda çalışmak birçok kişinin tercihidir. Her kamu kurumunun KPSS sınavı ile alım yaptığı düşünülse de olayın aslı öyle değildir. Sınavsız olarak alım yapılması durumuna istisnai memur kadroları denilmektedir. İşte istisnai memur kadroları için tüm merak edilenler…

Devlet kurumlarında çalışmak için çoğu zaman KPSS sınavına girilmesi istenmektedir. Bu sınavdan başarılı olan kişiler kurumlarda yer alırken her koşulda sınav istenmemektedir. Sınavsızda girilebilen devlet kurumları istisnai memur alımları ile kadro oluşturabilmektedirler. İstisnai memur nasıl olunur,kadroları gibi pek çok konuyu sizin için araştırdık. İşte istisnai memur kadroları için tüm merak edilenler…

İstisnai memur nasıl olunur?

Kanunda 657 sayılı yükümlülüklerde altı çizilen KPSS aranmama şartı ile ataması yapılan memurlara istisnai memur denmektedir. İstisnai memur olarak göreve başlayan kişiler daha sonradan sınavsız olarak normal memurluk görevine gelebilirler. Buna bir örnek vermek gerekirse, istisnai memur kadrosuyla müşavirlik kadrosuna gelen bir memur daha sonra öğrenim durumu göz önüne alınarak mühendis olarak atanabilmektedir. Bu kadrolar genellikle siyasi kişilerin yakınları aldıkları kadro olarak bilinir.


İstisnai memurluk kadroları hangileridir?

657 sayılı Kanunun 59′uncu maddesinde yer alan karar ile sınav şartı aranmadan göreve gelinebilecek olan kadrolar şu şekildedir:

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğiyle Başbakan Başmüşaviri,

Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları,

Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait Başkan, Başkan Yardımcısı, Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı, Uzman, Uzman Yardımcısı, Müşavir Avukat ve Şube Müdürleri (Uzman),

Başbakan Müşavirlikleri,

Özelleştirme İdaresi Başkanlığında Başkan, Başkan Yardımcısı, Başkanlık Müşaviri, Daire Başkanı, Proje Grup Başkanı ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği

Başbakanlık ve Bakanlık Müşavirlikleriyle Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliklerine, Başbakanlık Basın Müşavirliği,

Türkiye İstatistik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,

Gelir İdaresi Başkanlığında Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği,

Bakanlar Kurulu Sekreterliği,

Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında veya kadro açıklamalar bölümünde özel nitelikli olarak gösterilen görev yerleri,

Özel Kalem Müdürlükleri,

Valilikler,

Büyükelçilikler,

Elçilikler,

Daimi Temsilciliklere, dış kuruluşlarda çalışma müşavirlikleri nezdinde görevlendirilecek sendika uzmanlıkları,

Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelikleri,

Milli İstihbarat Teşkilatı memurlukları,

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği Müşavirlikleri,

Hukuk Müşavirliğine ve Genel Sekreter Sekreterliği,


Sınavsız memur olmak için ne gerekir?

Saymış olduğumuz kadrolardan birinde görev almak için kesinlikle sınav şartı aranmamaktadır. Sınavsız olarak gireceğiniz bu kadro için tabi ki de belli şartlar istenmektedir. İstisnai memur olmak için istenen şartlar şu şekildedir:

Atama işlemi için yetkili olan makamlar atamaları yapabilmektedir.

Bununla birlikte istisnai kadrolarda atama için ek şartlarda yer alabilmektedir. Yani devlet sanatçısı için şartlar belli olurken Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği için alınacak istisnai memurdan yabacı dil istenebilir.

İstisnai memur kadrosuna atanacak olan kişiler aday memurluğa tabi tutulmaz ve haklarında asalet tasdiki uygulanmaz.

Aday memurları için verilen temel eğitim, staj gibi eğitimlerde verilmemektedir.

Memuriyet için derecelendirme durumu eğitim durumuna göre yapılırken ataması yapılan kadro derecesi için birinci kademe aylığını alırlar.

Haklarında kademe ilerlemesi ya da derece yükselmesi yapılmaz. Fakat ataması olan ilk kademe için elde etmiş oldukları haklar için kademe yükselmesi ya da ilerlemesi yapılabilir. Emeklilik kıdemleri de ilerlemektedir.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr