29.08.2020-11:14 (Son Güncelleme:29.08.2020-11:11)

İstiklâl Yolu’nda Yazılan Hikâyeler Okurlarla Buluşuyor

Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla getirilen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan 340 kilometrelik güzergâhın adı İstiklâl Yolu. Kastamonu, Çankırı ve Ankara hattında yaşanmış gerçek hikâyeler, Gazeteci İzzet Sarı tarafından bu kitapla bir araya getirildi.

İstiklâl Yolu’nda yazılan hikayeler okurlarla buluşuyor. Kitap, Kastamonu Entegre’nin desteğiyle yayımlandı. Kurtuluş Savaşımızın zaferle sonuçlanmasında stratejik öneme sahip Kastamonu, Çankırı ve Ankara hattında yaşanmış gerçek hikâyeler kitapta bir araya geldi.

Kastamonulu gazeteci İzzet Sarı’nın imzasını taşıyan İstiklâl Yolu adlı kitap yerel kaynaklar ve belgeler ışığında yürütülen titiz bir araştırmanın ürünü.

Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz kahramanlarına ait hikâyeler İstiklâl Yolu kitabı ile birlikte tarihe not olarak düşülüyor, gelecek kuşaklara aktarılıyor.

İstiklâl Yolu kitabına destek veren Kastamonu Entegre CEO’su Haluk Yıldız, “Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından olan 30 Ağustos, kahraman halkımızın ve Mehmetçiğimizin cansiperane mücadelesiyle elde edilmiş tarihi bir zaferdir. Bu mücadelede stratejik bir rol üstlenen Kastamonu şehri ise bizi zafere götüren İstiklâl Yolu’nun en önemli merkezlerindendir. Kastamonu Entegre olarak, bu zaferin ardındaki halk kahramanlarını daha yakından tanımamızı sağlayan ‘İstiklâl Yolu’ kitabına katkıda bulunmaktan ötürü kıvanç ve onur duyuyoruz.” dedi.

340 kilometrelik güzergah kitaba isim oldu
İnebolu sahilinden başlayıp Kastamonu ve Çankırı üzerinden Ankara’ya uzanan, Kurtuluş Savaşı boyunca İnebolu’ya deniz yoluyla getirilen cephanenin kağnılarla cepheye ulaştırılmasında kullanılmış olan 340 kilometrelik güzergâha, İstiklâl Yolu deniliyor.

Adını bu tarihi yoldan alan kitap, Kastamonu’nun Kurtuluş Savaşı’nda oynadığı rolü gerçek kahramanlık hikâyelerinden yola çıkarak anlatıyor. Kitabın içeriği, yerel kaynaklar ve belgeler ışığında yürütülen titiz bir araştırmanın sonucunda hazırlandı.

Edebi isimlerden adsız kahramanlara, gerçek bir kahramanlık güncesi

Cephede ve cephe gerisinde yaşanan olayları tarihi fotoğraflar ve özel çizimler eşliğinde aktaran İstiklâl Yolu kitabı iki bölümden oluşuyor.

İlk bölümde; Kastamonu’da işgale karşı yapılan mitingler, Millî Hareket’in başlaması, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti, Yol İnşaat Taburu, İnebolulu kayıkçıların kahramanlıkları ve ‘Karınca Ordusu’ ismi verilen yüzlerce kağnının Mehmetçiğe cephane yetiştirmek için verdiği eşsiz mücadele anlatılıyor.

İkinci bölüm ise edebi eserlerden aşina olduğumuz isimler ile gölgede kalmış halk kahramanlarının hikâyelerini bir araya getiriyor. Mehmet Akif’in Kastamonu günleri, gelinliğini satarak parasını cephedeki askerlere sargı bezi alınması için Kızılay’a bağışlayan Hatice, Cideli Rahime Kaptan, Taşköprülü İbrahim Çavuş, Yanıkların Emine, Tosyalı Dr. İsmail Hakkı Bey, Şehit Şerife Bacı, Devrekâni Fakılar Köyü’nden Akif, Küreli Hasan Çavuş ve İstiklâl Yolu’nda yazılmış nice hikâye, yüz yılı aşkın süre sonra bir kitabın sayfalarında yeniden canlanıyor.
Haber365
bilgi@haber365.com.tr