İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy Kimdir? Hayatına dair bilinmeyenler!
Her kesimden insanların sevdiği, üstat olarak gördüğü bir isim olan İstiklal şairi Mehmet Akif Ersoy tam 150 yıl önce bugün dünyaya geldi. Edebiyata büyük tutkusu olan Ersoy, şair bilgisinin yanı sıra fikir öncüsü ile de ön plana çıktı. Halkı milli mücadeleye katmak için Anadolu’yu karış karış gezdi. Sizlere istiklal şairinin hayat hikâyesini derledik. İşte detaylar…
Halkalı Ziraat Fakültesini bitiren Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin kurtuluş ruhunu anlatan dizelerin sahibi milli şair Ersoy 20 Aralık 1873’te İstanbul'da doğdu. Öğrenimine Fatih'te başladı. Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızca dillerini öğrendi.
Anadolu'yu karış karış dolaştı, halkı milli mücadeleye çağırdı
1888'de babasını kaybeden Ersoy, Büyük Fatih yangınında evleri yandı. O dönem Mülkiye İdadisi’ni bıraktı. Veteriner yüksekokulu olan Ziraat ve Baytar Mektebi'ne kaydoldu. Okulun baytarlık bölümünü 1893'te birincilikle bitirdi. Daha sonra Safahat'ta toplayacağı şiirlerinin büyük kısmında Ziraat Mektebinden bahsetti.
Para ödülünü hayır kurumuna bağışladı
Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışını hüzünlü bir şekilde gördü. Çeşitli dergilerde şiir yazan Ersoy, Anadolu'yu karış karış dolaştı. Halkı milli mücadeleye çağırdı. Cumhuriyet kurulduktan sonra meclise Burdur milletvekili olarak katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Milli Marş yarışması düzenleyince Ersoy, İstiklal Marşını yazarak kazandığı para ödülünü hayır kurumuna bağışladı. Kazandığı ödülü almayınca arkadaşı Baytar Şefik Bey, ’‘ Yahu üzerinde bir palton bile yok’’ şeklinde tepki gösterilmesine rağmen Ersoy, yine de bu ödülü almamıştır.
Milli marşı Türk ordusuna ithaf etti
Mehmet Akif Ersoy kendisini tebrik edenlere "Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın" cevabını verdi. Aldığı ödülü de hayır kurumuna bağışladı. Ersoy, İstiklal Marşı'nı orduya ithaf ettiği için "Safahat" kitabına almadı. Milli şair, tüm şiirlerini Safahat'ta topladı. Çünkü kurtuluş mücadelesinin sembolü olan milli marşı kahraman Türk ordusuna ithaf etti.
Mehmet Akif Ersoy, Kurtuluş Savaşı'ndan sonra uzun bir süre Mısır’da yaşadı. 17 Haziran 1936’da tedavi için İstanbul’a döndü. 27 Aralık 1936'da Beyoğlu’ndaki Mısır Apartmanı’nda vefat etti. Cenazesi Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.