10.03.2020-17:23 (Son Güncelleme:10.03.2020-17:22)

İstiklal Marşı Ne Zaman Kabul Edildi? İstiklal Marşı Neden Yazılmıştır?

"İstiklal Marşı hangi yıl yazıldı? İstiklal Marşı'nı kim yazdı?" sorularının yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz…

Anadolu’da kentlerde ve cephelerde koşturan, özellikle askerlere moral vermek için büyük çaba sarf eden İrşat Heyeti üyeleri, Genel Kurmay Başkanı İsmet Paşa ile Garp Cephesinde görüşmüş, halkın ve askerlerin maneviyatı güçlendirecek bir milli marşın yazılması konusunda anlaşmışlardı. Aynı zamanda, yeni kurulan Ankara Hükümeti’nin de gelişen dış temasları ve diplomatik ilişkileri de bir milli marş gereksinimini güçlendirmekteydi.

Hükümet üyelerini ziyaret eden Genelkurmay Başkanı İsmet Paşa, İrşat Heyeti’nin bu talebini iletir, milli heyecanı canlandıracak, Fransızların Marseyez Marşına benzer bir milli marş yazılmasını, ordu adına hükümetten talep eder. Bu talebi ve genel ihtiyacı değerlendiren Eğitim Bakanlığı da İstiklal Marşı’nın yazılması için -çalışmanın başında zikredilen- Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde ilan edilmiş olan yarışmayı açar.

İstiklal Marşı için yarışmanın açıldığı günlerde Mehmet Akif görevli olarak Kastamonu’da çalışmaktadır. İstiklal Marşı için bir yarışma ve sonucunda ödül verileceği düşüncesinden hoşlanmayan şair, müsabakaya katılmak istemez. Hasan Basri Bey -yine çalışmanın başında zikredilen- davet mektubunu 5 Şubat 1921’de Mehmet Akif’e iletir. Hasan Basri Bey, şair Mehmet Akif’i ikna edebilmek için şiiri kendisinin yazacağını ifade eder; şairden yardım talep eder. Mehmet Akif, birlikte yazalım der; fakat ikramiyeyi almayacağını söyler.

Hasan Basri Bey, yarışma koşullarının şairin istediği gibi düzenleneceğini, ikramiyeyi ise bir hayır kurumuna vereceklerini söyleyince Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı yazmaya ikna olur.,

Mehmet Akif Mehmet Akif İstiklal Marşı’nı Tacettin Dergâhı’nda yazmıştır.

1 Mart 1921 günü başkanlığını Mustafa Kemal Paşa’nın yaptığı Meclis görüşmelerinde İstiklal Marşı tafsilatlı olarak tartışılır. Verilen teklifin oylama ile kabulü üzerine, Hamdullah Suphi Bey İstiklal Marşı’nı okumak üzere kürsüye çıkar: Mehmet Akif’ten şiiri yazmasını kendisinin istediğini, şairin ikramiye sebebiyle yarışmaya katılmayı uygun görmediğini, fakat görüşmeler neticesinde Mehmet Akif’i ikna ettiklerini, elemelerden kalan son altı şiirle birlikte Mehmet Akif’in şiirini Meclis’in seçimine sunduklarını ifade eder. Daha sonra, İstiklal Marşı’nı kürsüden okur.

Mehmet Akif’in yazdığı İstiklal Marşı bu görüşmeden on iki gün sonra Meclis’te yapılan çeşitli tartışmalardan sonra kabul edilir.

İSTİKLAL MARŞI İLK VE SON BESTESİ

Milli mücadeleden ötürü yavaş yürüyen ve geciken beste yarışması, cumhuriyetin ilanından sonra tekrar gündeme geldi. 1924'te Ankara'da Maarif Vekaletinde bir kurul toplandı.

Bu kurul, 24 müzisyenin bestesinin içinden Ali Rıfat Çağatay'ın bestesini kabul etti. İstiklal Marşı, metni ve bestesiyle bütün okullara bildirildi.

1930 yılına kadar bütün okullarda okundu. Ali Rıfat Çağatay'ın bestesinin Türk müziğinin etkisi altında olduğu gerekçesiyle 1930 yılında alınan karar uyarınca Osman Zeki Üngör'ün bestesi benimsendi.

Haber365
bilgi@haber365.com.tr