İstiklal Marşı ne zaman bestelenmiştir? İstiklal Marşı bestecisi kimdir, adı nedir?
İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin bütün duygularıyla dizelere aktarıldığı bir şiirdir. Sık sık İstiklal Marşı’nın kim tarafından bestelendiği ve ne zaman bestelendiği gibi sorulara cevap aranır. Türk milletinin milli marşı, bağımsızlığının simge şiiri İstiklal Marşı hakkında merak edilenleri sizler için derledik..
İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nın mücadelesine, zaferle sonuçlanacağına ve Türk milletinin bağımsızlık savaşına ve bu mücadelede ortaya koyduğu azmine ve vatan sevgisine yönelik yazılmış bir şiirdir. İstiklal Marşı’nda, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi iliklerine kadar hissedilerek, vatan ve bayrak sevgisinin doruklarda yaşandığı anlatılır. İstiklal Marşı’nın şairi de hissettiği bu duygularla, yaşanan bağımsızlık mücadelesiyle ilgili şiirini kaleme almıştır. İstiklal Marşı’nın bestecisi kimdir? İstiklal Marşı ne zaman bestelenmiştir? Gibi sorular sık sık araştırılmaktadır.
İstiklal marşı yazılışının ardından onlarca yıl geçse bile, bugün hala aynı coşku ve sevgiyle okunmaya devam ediyor. Okullarda, resmi kutlamalarda, futbol karşılaşmalarında ve birçok etkinlikte, ilk günkü duygularla okunan İstiklal Marşı’nın kim tarafından bestelendiği araştırma konusu oldu. Her okunduğunda insanların yüreğini titreten bu eser, Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmıştır. 10 kıta olarak yazılan şiir, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi onayından geçerek İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı'nı kim besteledi?
İstiklal Marşı, TBMM’de kabulünün üzerinden 101 yıl geçmesine rağmen hala ilk günkü coşkusuyla okunmaktadır. İstiklal Marşı’nın yazarı Mehmet Akif Ersoy ise ‘Milli Şair’ ve ‘Vatan Şairi’ olarak anılmaktadır. Türk milletinin duygularının temsili İstiklal Marşı’nı ise Osman Zeki Üngör bestelemiştir.
Anadolu’da Milli Mücadele yaşandığı sıralarda Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşı’nın bestelenmesi için bir yarışma başlatılmış ve bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. Yarışma için 1924 yılında Ankara’da bir seçici kurul toplanarak Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Fakat 1930 yılında İstiklal Marşı’nın bestesinde değişikliğe gidilmiştir. 1930 yılına kadar Ali Rıfat Çağatay’ın bestesiyle söylenen İstiklal Marşı, 1930 yılında, Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör'ün 1922 yılında bestelediği şekliyle değiştirilmiştir. Osmanlı sarayında ilk Türk kemancısı olarak yetiştirilen Osman Zeki Üngör’ün bestesi, İstiklal Marşı’nın şimdiki kullanılan halidir.