İstibdat Dönemi Nedir ve Osmanlı Devleti’ni Nasıl Etkilemiştir?
İstibdat, kelime anlamı olarak baskı rejimi demektir. Birinci Meşrutiyet Rejiminin sona ermesinin ardından devreye girmiştir. Devlet bu dönem içinde özellikle muhalefete karşı sert bir tutum izlemiş ve Meşrutiyet yanlılarına hiçbir şekilde göz açtırmamıştır.
İstibdat kelime anlamı olarak baskı demektir. Bu dönem, 1878 yılında başlamış ve 1908 yılına kadar devam etmiştir. II.Abdülhamid, dönemin en büyük muhalif hareketi olan Genç Osmanlılar ile her daim bir mücadele içinde olmuştur. Sultan Abdülaziz'in ardından tahta, Meşrutiyet Rejimini ilan etmesi şartı ile çıkmıştır. Gerçekten de padişah sözünü tutmuş ve ilk defa Anayasal rejime geçmiştir. Böylelikle yetkilerini paylaşmıştır. Ayan ve Mebusan olmak üzere iki farklı meclis yönetime ortak olmuştur. Fakat çok kısa bir süre sonra padişah, Osmanlı - Rus savaşını gerekçe göstererek meclisi fethetmiştir. Bu durum, Genç Osmanlılar tarafından büyük bir tepki görmüştür. Bu oluşum zamanla ismini İttihat ve Terakki olarak değiştirmiştir. Osmanlı Döneminin ilk siyasal partisi olmuştur. Padişah, bu harekete geçit vermemek için 1878 senesinde İstibdat dönemine geçtiğini ilan etmiştir.
İstibdat Dönemi Özellikleri Nelerdir?
İstibdat Dönemi nedir ve Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir: İstibdat, tüm muhalifler üstünde baskının kurulduğu ve 30 yıl boyunca devam eden bir süreçtir. Özellikleri ise şöyledir;
Basın, çok büyük bir baskı altına alınmıştır. Padişah aleyhinde yazılacak olan her türlü yazıya ve eleştiriye çok büyük bir sansür uygulanmıştır.
Yeni gazete ya da dergi çıkarmanın önü kesilmiştir.
Bunun yanı sıra rejim karşıtı olarak bilinen fikirlerin bulunduğu kitapların da okunması yasaklanmıştır.
Döneme damga vuran siyasi ideoloji ise İslamcılık olmuştur. II. Abdülhamid, İslam Birliği sayesinde devletin yıkılmaktan kurtulacağına inanmıştır.
Yönetim merkezi ise Yıldız Sarayı olmuştur.
Bunun yanı sıra padişah tarafında bir hafiye teşkilatı kurulmuştur. Bu sayede muhaliflerin neler yaptığı konusunda istihbarat toplanmıştır.
Aynı dönem içinde dikkat çeken bir diğer gelişme ise Osmanlı ekonomisinin tam olarak iflas etmesidir. Bundan dolayı Duyun-u Umumiye kurulmuştur. Artık Osmanlı ekonomisi bu yabancı kurul tarafından yönetilmeye başlanmıştır.
İstibdat Dönemi Osmanlı Devleti'nin Nasıl Etkiledi?
İstibdat Dönemi nedir ve Osmanlı Devleti’ni nasıl etkilemiştir: Baskı ile geçen İstibdat dönemi 30 sene boyunca devam etmiştir. Ancak baskılara çok daha fazla dayanamayan padişah, tarihler 1908 yılını gösterdiği zaman yeniden meşrutiyeti ilan etmiştir. Bunun sonrasında İttihat ve Terakki Cemiyeti, örtülü bir biçimde yönetimi devralmıştır. Ardından gelen rejime karşı ilk isyan olan 31 Mart olayı ve padişahın tahttan indirilmesinin sonrasında yeni sultan Mehmet Reşat olmuştur.