17.08.2024-10:44 (Son Güncelleme:17.08.2024-10:44)

İstanbul’un Kalbine Yeni Bir Cazibe Merkezi: Tersane İstanbul’da Geri Sayım Başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Beyoğlu’nda bulunan Tersane İstanbul’u ziyaret ederek, projenin ilerleyişi hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan köklü bir geçmişe sahip olan Tersane İstanbul, tamamlandığında devletin kasasına 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandıracak. Yaklaşık 889 milyon dolar yatırım bedeli olan bu proje, tarihi mirası koruyarak İstanbul’un kalbinde yeni bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyor.

Tersane İstanbul’un Tarihi ve Yeniden Hayata Geçirilmesi

Bakan Uraloğlu, Tersane İstanbul’un tarihi kökenlerine değinerek, projenin önemine vurgu yaptı. “Tersane-i Amire”, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden iki yıl sonra, 1455’te kuruldu. Osmanlı döneminde Akdeniz’in en büyük tersanelerinden biri olan bu alan, Cumhuriyet döneminde de askeri ve sivil gemilerin yapımında ve bakımında kullanıldı. Ancak, son 30 yılda tersane işlevini yitirmişti. Bu durum, tarihi tersaneyi koruma ve gelecek nesillere aktarma ihtiyacını doğurdu.

Dev Yatırım ve Kamu Kaynağı Kullanımı

Tersane İstanbul, 1,8 kilometrelik kıyı bandına sahip ve 4 fazda inşa ediliyor. 23 Şubat 2019’da temeli atılan proje, yaklaşık 889 milyon dolarlık bir yatırım gerektiriyor. Bakan Uraloğlu, bu büyük yatırımın kamu kaynağı kullanılmadan gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, projenin 45 yıllık işletme süresince hazinenin toplam 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri elde edeceği öngörülüyor.

Projenin İlk Fazı ve Gelecek Hedefler

Projenin genelinde ilerleme seviyesi şu an yüzde 69 olarak kaydedildi. İlk fazın bu yıl bitmeden tamamlanması planlanıyor. Tersane İstanbul, Osmanlı döneminde torpido fabrikası olarak kullanılan yapının restorasyonu sonrası ulusal ve uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmaya başlayacak. Bu alan, 150 yıldır sivillere kapalıydı ve bu restorasyon çalışmaları ile yeniden halka açılacak.

Tersane İstanbul’un Getireceği Yenilikler

Tersane İstanbul, sadece bir tarihi mirasın yeniden canlandırılması değil, aynı zamanda modern bir yaşam alanının oluşturulmasını da kapsıyor. Proje kapsamında sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme alanları, sosyal aktiviteler için mekanlar, bin kişilik cami, kütüphane, gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları, konaklama alanları, 70’er yat kapasiteli iki yat limanı ve su sporları alanları bulunacak. Böylece, İstanbul’un tarihi dokusuyla modern yaşamın harmanlandığı bir merkez oluşturulacak.


İstanbul’un Ulaşım Altyapısına Katkı

Bakan Uraloğlu, İstanbul’un ulaşım projelerine de değinerek, son 22 yılda İstanbul’a yapılan yaklaşık 1 trilyon 184 milyar 556 milyon liralık yatırımla şehrin dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri haline getirildiğini belirtti. Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Çamlıca Kulesi gibi projelerle İstanbul’un ulaşım altyapısı güçlendirildi ve İstanbulluların yaşam kalitesi yükseltildi.

Bakan Uraloğlu, Tersane İstanbul ziyaretinde şu açıklam>alarda bulundu:

"Tersane İstanbul'da, bu yıl bitmeden birinci fazın tamamlanmasını hedefliyoruz. Yaklaşık 889 milyon dolarlık dev bir yatırım olan böyle bir cazibe merkezini kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştiriyoruz. 45 yıllık işletme süresince de hazinemize toplam 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandırmış olacağız.

>Burada bulunan tarihi tersanemiz 'Tersane-i Amire', Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden iki yıl sonra, 1455'te kuruldu. Fatih Sultan Mehmet sonrasında yeni kızaklar ile savaş gemisi yapımında kullanılan havuzlar inşa edilerek tersane gelişmeye devam etti. Burası 16. ve 17'nci yüzyıllarda Akdeniz Bölgesi'nde yer alan en büyük tersanelerdendi. Tersane, Cumhuriyet döneminde de askeri ve sivil gemilerin yapımı, bakımı ve onarımında kullanıldı. Proje alanı, son 30 yılda tersane işlevini yitirmişti. Bu nedenle tarihi tersanemizin karakterini koruyarak bu alanı gelecek nesillere aktarmak için 'Tersane İstanbul' projesini geliştirdik. Özellikle, yaklaşık 150 yıldır sivillere kapalı bu alanda, tarihi dokuyu koruyarak vatandaşlarımızı tekrar haliçle buluşturma amacını taşıyoruz.

>"889 MİLYON DOLARLIK DEV BİR YATIRIMI KAMU KAYNAĞI KULLANMADAN GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

>1,8 km kıyı bandına sahip Tersane İstanbul, 4 fazda inşa ediliyor. 23 Şubat 2019'da temeli atılarak çalışmaları başladı. Şu anda proje genelinde ilerleme seviyemiz yüzde 69. Halka açılacak birinci faz kapsamında olan 25 ve 26'ncı blokların kısmi kabulünü 11 Haziran'da yaptık. Tersane İstanbul'da, bu yıl bitmeden birinci fazın tamamlanmasını hedefliyoruz. Osmanlı döneminde torpido fabrikası olarak kullanılan yapının restorasyonu bitince ulusal ve uluslararası organizasyonlar ile hizmet vermeye başlıyor olacağız. Üstelik yaklaşık 889 milyon dolarlık dev bir yatırım olan böyle bir cazibe merkezini kamu kaynağı kullanmadan gerçekleştiriyoruz. 45 yıllık işletme süresince de hazinemize toplam 1 milyar 346 milyon dolar kira geliri kazandırmış olacağız.

>"TERSANE İSTANBUL; TARİHİ OSMANLI TERSANELERİNİ YENİDEN İSTANBUL'UN KALBİNE TAŞIYACAK"

>Proje kapsamında sahil şeridinde yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve dinlenme mekanları, sosyal aktivite alanları ve bin kişilik cami, kütüphane gençler ve öğrenciler için deneyim odaklı aktivite alanları, tarihi yarımadanın turizmini destekleyen konaklama alanları, 70'er yatlık 2 yat limanı ve su sporları alanları oluşturuyoruz. Böylece 1,8 kilometrelik sahil hattını bir buçuk yüzyıldan sonra insanımızla buluşturmuş olacağız. Projenin tamamlanması ile toplam alanı 83 bin 300 metrekare olan 26 adet tescilli tarihi yapıyı da restore ederek kullanımına kazandıracağız. Özetle bu eşsiz bölgenin hem endüstri mirasına sahip çıkıyor hem de İstanbul'un marka değerine önemli bir katkıda bulunuyoruz. Tersane İstanbul; tarihi Osmanlı tersanelerini yeniden İstanbul'un kalbine taşıyacak.

>"İSTANBUL'U MODERN VE EFEKTİF BİR ULAŞIM ALTYAPISI İLE HAYALLERİN ÖTESİNDE BAMBAŞKA BİR NOKTAYA TAŞIDIK"

>Ulaşım, seyahati mümkün kılar ve ulaşım sistemlerinin gelişimi turizm ve ticareti canlandırır. Bu noktada Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde İstanbul'u Avrupa'nın ve dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biri haline getirmek için dev projeler inşa ettik ve etmeye devam ediyoruz. Son 22 yılda İstanbul'un ulaşım ve iletişim altyapısı için yaklaşık 1 trilyon 184 milyar 556 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Çamlıca Kulesi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara ve İstanbul-İzmir Otoyolları ve İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı gibi dev yatırımları hayata geçirerek, İstanbul'u modern ve efektif bir ulaşım altyapısı ile hayallerin ötesinde bambaşka bir noktaya taşıdık. İstanbulluların yaşam kalitesini yükselttik ve İstanbul'u çok kıymetli bir marka şehre dönüştürdük."

>

cerenpeksen@haber365.com