15.07.2024-10:34 (Son Güncelleme:15.07.2024-10:34)

İstanbulkart kararına tepki geldi: ‘İBB kararı derhal geri çeksin’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan İstanbulkart öğrenci indirimine yaş sınırı getirilmesi kararına Tüketiciyi Koruma Derneği’nden (TÜKODER) tepki geldi. TÜKODER, kararın derhal geri çekilmesi talebinde bulundu.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, İBB Meclisi'nin 11 Temmuz'daki toplantısında İstanbulkart'ta öğrenci indirimi için yaş sınırı getirildiği ve 30 yaşından büyük öğrenciler için indirim oranının %50'den %10'a düşürüldüğü belirtildi.

İstanbulkart kararına tepki geldi

Açıklamada, lisans, yüksek lisans ve benzeri eğitimlerin belirli bir yaşa bağlı olmadan herkes tarafından alınabileceği vurgulandı. Bu tür eğitimlerin meslek edindirme kursu olmadığının altı çizildi ve yaşa bakılmaksızın ilgi ve becerilere göre herkesin bu eğitimleri alabileceği ifade edildi.

Ulaşımda ve kültürel faaliyetlerdeki öğrenci indirimlerinin sadece ekonomik destek sağlamadığını, aynı zamanda entelektüel anlamda lisans veya yüksek lisans öğrencilerinin şehre katılımını teşvik ettiğini belirten açıklamada, gezmenin, okumanın ve tanımanın öğrenciliğin zaruri içeriklerinden olduğu kaydedildi.

TÜKODER’den tepki geldi

Belediye meclisi tarafından alınan kararın, öğrenci yaşına göre ayrım yapmasının hukuken kabul edilemeyeceği ve Anayasa'nın 10. maddesinde düzenlenen eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi. Bu maddeye göre herkesin kanun önünde eşit olduğu ve öğrenci tanımında yaş sınırı bulunmadığı ifade edildi. 30 yaşından sonra eğitim gören öğrencilerin indirimden yararlanamamasının ayrımcılık olduğu ve bir öğrencinin yaşının diğerine göre daha genç ya da yaşlı olmasının ayrımcılık konusu yapılamayacağı vurgulandı.


Vatandaşların 30 yaşın üzerinde de eğitimlerine devam ettikleri belirtilerek, "Vatandaş sınav kazanacak, tüm harçlarını yatıracak, öğrenci kimliğini alacak ama siz belediye olarak bu kimliği, 30 yaşın üzerinde ise kabul etmeyeceksiniz. Hangi yasaya veya hukuka göre?" denildi. Eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağının, 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 3. maddesinde yer aldığı hatırlatılarak, yaş temelli ayrımcılığın yasak olduğu vurgulandı.

AİHM'in ayrımcılığı "objektif ve makul bir neden olmaksızın, aynı durumdaki kişilere farklı muamelede bulunmak" olarak tanımladığı belirtilerek, Milli Eğitim Temel Kanunu uyarınca "eğitim ve öğrenim gören öğrenciler şehir içi toplu ulaşım hizmetinden indirimli olarak faydalanır" hükmünde yaş ayrımının yer almadığı vurgulandı. İndirimli İstanbulkart'tan yararlanan öğrenciler arasında yaş temelli bir ayrıma gidilmesinin mevzuat hükümlerine aykırı olduğu, bu uygulamanın aynı zamanda tüketicilerin evrensel hakkı olan eğitilme hakkının ihlali ve hak gaspı olduğu ifade edildi.

Ekrem İmamoğlu’na çağrı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yapılan çağrıda, toplu taşıma hizmetinin yerel yönetimlerce kar amaçlı değil kamu hizmeti olarak verildiği, İstanbul gibi bir metropolde öğrenci sayısının fazla olacağı, toplu taşıma zararlarının indirimleri kaldırarak veya oranı düşürerek kapatılamayacağı belirtildi. İstanbul'daki tüm öğrenciler adına İBB Başkanı İmamoğlu'na, Belediye Meclisince verilen kararın tekrar değerlendirilmesi ve geri çekilmesi çağrısı yapıldı. Benzer bir kararın İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinde de alındığı ve konunun yargıya taşındığı aktarıldı.

muratcankilic@haber365.com.tr